Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Älskade mönster - En tygutställning

Ett eldorado för tygälskare. Älskade mönster, en tygutställning med nordiska textilmönster under 100 år, är en av årets nya utställningar.

I samarbete med Margareta Backström Öberg, Lata Pigan, Maria Jernkvist, Prylodesign, Eva Karlsson och Barbro Fägerblad, Teda art project - klänningssmide, skapar vi en utställning med fantastiska tyger under årets mässa.

Tygtrycken som visas i utställningen har hämtats från privata samlingar nordiska designtyger. Materialet sträcker sig från första delen av 1900-talet till nutid. Urvalet har gjorts för att visa både okända och helt bortglömda tryck. Bland formgivarna förekommer såväl världsberömda namn som helt okända formgivare.

Medverkande designer
Från varje årtionde, med start på 1940-talet, finns totalt tjugo formgivare representerade. Först ut är Vicke Lindstrand och Arne Jacobsen, följt av flera av 1950-talets främsta namn som Göta Trägårdh, Astrid Sampe, Lisbeth Jobs och Sven Fristedt. På 1960-talet vidareutvecklas formspråket och färgerna och detta exemplifieras av verk av bland andra Maija Isola, Sven Markelius och Marjatta Metsovaara. Från 1970-talet visas bland andra Carl Johan De Geers och Ritva Wahlströms verk upp och avslutas med Birgitta Hahn som slog igenom på 1970-talet med mönster för 10-gruppen, bland annat med mönstret Jamaica. Serien stadsmönster designades för Svenskt Tenn med mönster som Stadsbiblioteket och Slussen (1988).