Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Li Pamp PONTUS LUNDAHL / TT

Intervju med antikexperten Li Pamp

Hon är drömmaren som älskar att kastas tillbaka i tiden.
– Antika föremål skapar fantasier om tider som flytt. Och intresset för antikviteter är hetare än någonsin, säger Li Pamp, antikexperten som kommer att medverka på Antikmässan 15-18 februari.

Li Pamps intresse för antikviteter väcktes på allvar när hon började jobba extra på auktionshuset Bukowskis.
–    Då var jag 23 och blev liksom förförd av de gamla sakerna och mystiken som ofta omgav dem. Men det var inte bara föremålen. Det var kanske i ännu högre grad människorna runt dem som fascinerade mig; samlarna och experterna, passionerade nördar är spännande personligheter!

I dag är Li Pamp själv en passionerad nörd.
–    Antika föremål blir symboler för fantasier om tider som flytt och mer konkret handlar det också om att ta till vara allt gott hantverk som finns, att återanvända i stället för att konsumera nytt. Sedan finns det så mycket vackert i det gamla. Patina tillför en särskild skönhet som ett nyproducerat föremål inte har.

Vad ger det dig att medverka på Antikmässan?
–    Det ger ju det bästa av två världar: möten med död materia i form av vackra, gamla saker som bär spännande historier och möten med de livs  levande människorna som omger de gamla föremålen.

Vilka är dina bästa tips till den som ska köpa antikviteter?
–    Köp sådant som du blir glad av, inte vad som i andras ögon har en viss status. När det gäller priser, ställ dig frågan ”är det prisvärt?” i stället för  ”är det dyrt eller billigt?”. Fina antikviteter kan kosta mycket pengar, men är sällan dyra, sett till hantverksmässig kvalitet, ålder, hållbarhet och konstnärligt utförande.
–    Om du är osäker, köp hellre än att avstå. Man ångrar sällan sina köp. Och om man nu skulle göra det är det inte hela världen, antikviteter har redan ett andrahandsvärde, man får oftast tillbaka pengarna om man bestämmer sig för att sälja.

FAKTA LI PAMP
Ålder: 44 år.
Yrke: Tv-programledare, filmproducent och moderator/föreläsare.
Bor: Saltsjöbaden.

Bästa fynd: Det senaste är ett par karmstolar i mahogny, från karljohanperioden, 1800-talets första hälft. De står i hallen, är nu omklädda och på rätt plats när man behöver sitta ner för att dra på sig vinterkängorna.
Kostade under tusenlappen. För båda.

Därför ska du satsa på antikt enligt Li Pamp:
•    För att inreda personligt, med unika föremål som inte alla andra har.
•    För att ta hand om de föremål som någon annan tröttnat på och därmed vårda vårt kulturarv och föra vidare vår historia.
•    För att det är roligt, det blir ett intresse.
•    För att det är prisvärt.
•    För att det är klimatsmart.