Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Och de nominerade är...

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här presenteras de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen den 16 februari. En helt ny prisklass för i år är Årets bok.

Juryns nomineringar till The Collector's Awards 16 februari 2017

ÅRETS ANTIKHANDLARE
En antikhandlare som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, kunskap eller service är något utöver det vanliga.

Johan Gyberg, Gybergs Antik, Asarum
Erbjuder en smakfull blandning från det svenska kulturarvet. Är noga med äktheten hos det han säljer och redovisar öppet de förändringar som föremålen genomgått.

Jon Norén, Jons Antik i Jonstorp
En samlare som blivit en kunnig handlare med otrolig bredd. Har en unik förmåga att spåra upp föremål inom sina speciella intresseområden.

Henrik och Madelene Hezekielsson Hezekielssons Antik, Boden
En yngre generation handlare som kämpar för de riktiga, oförvanskade föremålen – oavsett genuin allmoge eller högre stånd.

ÅRETS NYDANARE
En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt.

Scandinavian Retro
Magnus Palm och tidningen Retro har skapat ett intressant, underhållande och fördjupande magasin för såväl samlarnörd som glad amatör.

C/O Stockholm
Sveriges mest intressanta mässa. Blandar stilar, material och århundraden - från porfyurnor till samtida konst - som visas i intressanta miljöer på olika adresser.

Isak Ström med affären Modernisten
Med hjälp av ny teknik och sociala medier möter Modernisten en global publik och en ny generation köpare av modern design.

ÅRETS BOK
En nyutgiven bok inom konst, antikviteter, design eller kulturhistoria, som presenterar sitt ämne  ett nytt, intressant ljus.

Koppar och kopparslagare i Hälsingland
Det mest utförliga verket om kopparslagare, skrivet av Magnus Green och initierat av Eva Hansson, Sveriges främsta kopparsamlare. Ges ut av Hälsinglands Museum.

Cedersbergs glasbruk
En initierad bok om Östergötlands första glasbruk 1781-1838. Skriven av Urban Windahl, ges ut av Wist hembygdsförening.

Trådar ur ett liv
Ett stycke fascinerande textilhistoria om textilkonstnären Maja Andersson Wirde. Skriven av Marie Andersson, ges ut av förlaget Läs-Idé.

ÅRETS SAMLARE
En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Markus Dimdal, Rörstrands art nouveau
För sitt encyklopediskt breda samlande av Rörstrands art nouveau med konstkeramik och den stora forskning han gjort i ämnet.

Mattias Rendahl, Star Wars
Samlare, föredragshållare och författare. Född samma år som första Star Wars-filmen hade premiär i Sverige, 1977. 2015 skrev han sin första bok som sålde slut direkt.

Bernhard Svensson, Lisa Larssons keramik
Har på endast 6 år samlat ihop en imponerande samling av Lisa Larssons keramik. Med mer än 1000 figurer av olika slag har han Sveriges största samling.

Läs mer om Antikbranschens Oscarsgala »
Köp din biljett till Collector's Awards »