Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Smarta tips för att köpa konst

Många drömmer om att inreda sina hem med fin konst men tvekar för att det känns så svårt att välja rätt. Så behöver det alls inte vara: Gå på magkänsla och köp det du tycker om tipsar galleristen Miguel de Agustin från Galleri MDA, som just nu är aktuell på Antikmässan.

Miguel de AgustinMiguel de Agustin Foto: Alvaro Lumbreras

 Den 16 februari slår portarna upp för Antikmässan i Älvsjö som med sina omkring 250 utställare räknas den till Nordens största. Förutom det stora utbudet av antika föremål, vintage, byggnadsvård, tyger och kuriosa finns också en avdelning där några av landets främsta gallerister ställer ut samtida konst. Ett spännande möte mellan gammalt och nytt.
Allt är till salu och med den samlade expertisen finns det hjälp att få om valet känns svårt.

– Hos ett bra galleri är den första gallringen gjord och du har ett bra, kvalitetsbedömt urval att utgå från, säger Miguel de Agustin från Galleri MDA.
Hans främsta tips för ett lyckat köp är dock att lita på sin egen känsla.
– Välj det du tycker om, inte det du tror kommer att bli bra. Ett riktigt fynd gör du när du köper något du gillar, av bra kvalitet till ett bra pris.

På så sätt blir konsten också en naturlig del av inredningen och förstärker den personliga stilen. Och var inte rädd för att skapa kontraster, nutida konst tillsammans med en 1700-tals möbel blir ett häftigt uttryck.
– Ett konstverk kan kläs på många olika sätt genom att man ramar in det så att det passar olika stilar. Testa dig fram och anlita ett proffs om du känner dig osäker, säger Miguel de Agustin.
Även inom konsten finns det självklart trender och den senaste tiden har nutida street art-relaterade konstnärer blivit allt mer populära.
– De har sitt ursprung i graffitin i slutet av 70- början av 80-talet och återspeglar samhället på sitt sätt. Vi har till exempel en fransman, Zevs som syns på många stora utställningar internationellt.

Galleristens tips:
- Strunta i trender och följ din magkänsla
- Kontraster blir effektfullt i inredningen
- Ta hjälp om du känner dig osäker
- Ett fynd gör du när du köper något du gillar, av bra kvalitet, till ett bra pris
- Ta god tid på dig på mässan så att du inte missar något

Köp din biljett här »