Samlarens Café

ARKIV 2019
Samlarens Café

Unika korkskruvar och färgstarka reklamskyltar

Korkskruvar är ett internationellt samlarområde, och i årets Samlarens Café finns historiska korkskruvar för både restaurang- och hemmabruk att se. Även färgstarka reklamskyltar i emaljerad och litograferad plåt utgör specialutställningen som skapas av samlaren Fredrik Åström.
– Det är ett kvalitetsurval av skyltar och korkskruvar. Korkskruvar är så mycket mer än den vanliga modellen i kökslådan, säger Fredrik Åström.

Varje år utses Årets samlare under prisgalan The Collector’s Awards som arrangeras av Antikmässan, Gods & Gårdar och The Collector’s Hotels. Påföljande år får vinnaren skapa innehållet i Samlarens Café på Antikmässan.

Förra året vann Fredrik Åström, VD för Svenska Kulturpärlor, och han har följaktligen satt ihop årets utställning. Han tar med sig reklamskyltar i emaljerad och litograferad plåt – många med färgstarka reklambudskap för mat och dryck.

– Skyltarna har blivit trendiga på senare år, men de ger också en inblick i svensk näringslivshistoria. Förr var reklamskyltarna mer beständiga. Skyltarna kunde hänga kanske 20-30 år i lanthandeln, säger Fredrik Åström.

Skyltarna på Samlarens Café härstammar från en period som sträcker sig från slutet av 1800-talet till 1950-talet. Fredrik Åström tar också med ett unikt urval av korkskruvar – från en av Sveriges största samlingar.

– Korkskruvar är ett stort internationellt samlarområde. Sverige har haft en stor tillverkning av korkskruvar, framförallt i Eskilstuna, och det finns många olika modeller. Det kommer att finnas korkskruvar både för hemmabruk och från barer, säger Fredrik Åström.

Han har en av Sveriges, och världens, största korkskruvssamlingar. Delar av den kommer alltså att finnas på Samlarens Café. Det egna samlarintresset väcktes redan i barndomen. Där startade även kontakten med Antikmässan.

– Första gången jag var på Antikmässan drogs jag i barnvagn av mina föräldrar, säger han.

Samlingarna som visas i Samlarens Café är ett unikt tillfälle att se föremålen. I vanliga fall finns de utställda på de hotell- och konferensanläggningar som företaget Svenska Kulturpärlor driver i Sörmland.