Interju med Sofia Silfverstolpe

Guldkorn på Antikmässan

Artikel från Gods & Gårdar, maj 2020

Hemmablind? Inte då! Sofia Silfverstolpe är generalsekreterare för Sveriges konst- och antikhandlareförening, som är medarrangör till Antikmässan. I montrarnas generösa utbud fann hon snabbt sina favoriter, trots att högklassiga antikviteter hör till vardagen. Följ med på hennes skattjakt!

Bild överst: Skönt att slå sig ner en stund tycker Sofia och sjunker ner i en italiensk fåtölj från 1950-talet i Johan Sjöströms monter. Den gigantiska armen som vilar tungt på hyllan kommer också från Italien. Fåtöljen, en av ett par, pris för båda 34000 kronor och armen går på 32000 kronor.

Text: Rikard Jacobson, Gods & Gårdar
Foto: Philip Håkanson, Gods & Gårdar
Se hela artikeln i Gods & Gårdars majnummer 2020.

Antikmässan i Älvsjö är ett säkert vårtecken åtminstone när man väl kommit in i utställningshallen. Förutom antikviteter, design och kuriosa i alla prisklasser prunkar det av vårblommor i både silverpokaler och enklare glasburkar. Årets mässa hålls i ny hall, som verkar lite mindre än den vi varit vana vid sedan några år, men enligt uppgift är ytan den samma. Det känns hursomhelst tätare mellan utställarna vilket inte är en nackdel. Känslan är nästan kalejdoskopiskt härlig med alla föremål.

Sofia Silfverstolpe är generalsekreterare för Sveriges Konst- och Antikhandlarförening, SKAF, och deras utställare är de första man möter. Vi har bett henne välja några favoritföremål på mässan och Sofia återkommer snabbt med sina val. Hon har ett tränat öga efter många år i branschen med början på Bukowskis. Först i inlämningen och sedan på avdelningarna för silver och design. Därefter blev det två år på Nationalmuseum där Sofia arbetade med ett projekt som gick ut på att göra silversamlingarna tillgängliga för allmänheten. Då cirka 1500 föremål, varav de flesta magasinerade, skulle dokumenteras.

Boken ”Modernt svenskt silver” skrev Sofia som ett eget projekt och den kom ut 2009. Hon har också skrivit boken ”Sveriges antikhandlare” tillsammans med sin man Pontus Silfverstolpe. Här kan man läsa om det flesta medlemmarna i SKAF och dessutom njuta av både bilder och berättelser om de äldre handlarna i Stockholm. Stora excentriker, borta sedan länge.

Så börjar vi vår antikrunda och vi är definitivt inte ensamma på mässan denna fredag så får vi kryssa fram mellan besökarna.

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Thunér. Trompe l’oeil – akvarell, Otto Christian Troile 1736-1798. Pris 145.000 kr. Foto: Philip Håkanson, Gods & Gårdar

Sofia börjar i Thunérs monter. Högklassiga föremål och alltid raffinerade montrar har blivit deras signum. Första valet blir en charmig dansk trompe l’oeil-målning från 1700-talet i originalram, signerad på baksidan ”Malet af Otto Christian Trolle”. Den är helt uppbyggd för att lura ögat och det ser ut som om papperslapparna och biljetterna är verkliga och nedkörda bakom det ljusblå sidenbandet.

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Sjöström Antik. Paraplyställ med malakitmönster, Piero Fornasetti Milano 1950/60-tal. Pris 28.000 kr. Foto: Philip Håkanson

Kopplingen till nästa sak hos Johan Sjöström blir tydlig. Där blir valet ett användbart paraplyställ med malakitdekor av Piero Fornasetti (1913-1988 ). Han var en mästare på just trompe l’oeil (från franskans att lura ögat, det vill säga en synvilla) och fantasifull lekfullhet.

– Jag gillar verkligen hans grejor. Det är underbart att han gör tvärtemot alla andra, han sätter dekoren först, säger Sofia Silfverstolpe, som också berättar att hon fick upp ögonen för honom när hon bodde i Milano och studerade kommunikation på Universitá Cattolica.

Vad Sofia också tycker är roligt med Fornasetti är att alla inblandade är lokala hantverkare och att sonen Barnaba Fornasetti nu framgångsrikt driver företaget vidare.

– Det är också tilltalande att han är sofistikerad och barnslig på en och samma gång, avslutar Sofia när vi är på väg tillbaka till Thunérs monter.

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Thunér. Träskurna baljfåtöljer signerade Efraim Ståhl. Pris 175000 kronor. Foto: Philip Håkanson

Ett par baljfåtöjer står högt upp på listan. Thunérs baljor är signerade av en av de främsta möbelsnickarna och hans fåtöljer har allt det där extra. Modellen, som är väldigt typisk för Sverige, är sengustaviansk och detta par har skuren dekor. Ofta är dekoren gjord i pastellage, en blandning av gips och krita, som man lätt kunde modellera och gjuta till önskade dekorelemant.

– Modellen har en "it-känsla" och de är lika omfamnande som skulpturala! Dessutom vansinnigt vackra när de står fritt. De är lika snygga från alla håll, tycker Sofia med rätta.

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Knutsson Antik och Konsthandel. Druvsax i silver av Wiwen Nilsson, Lund 1966. Pris 12000 kronor. Foto: Philip Håkanson

Nästa val är en internationell favorit bland våra svenska silversmeder. Ingen har fångat modernismen så som Lundasmeden Wiwen Nilsson (1897-1974). Han debuterade 1923 och var trogen sitt stränga geometriska formspråk livet ut. Druvsaxen Sofia väljer är pricken över i.

– Vilken formgivare! Jag är verkligen imponerad av hans konstnärskap och denna sax skulle jag väldigt gärna vilja ha. Den är fantastisk och dessutom praktisk. Finns det något tråkigare än en druvklase där druvorna bara är bortryckta?

Efter Wiwen Nilssons bortgång upphörde verksamheten. Det finns något tjusigt i det, att det bara försvinner – utom alla föremål som finns kvar som fina dokument för just sin tid.

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Galleri Donner. Gustaviansk kaffekanna av Lars Borin, Stockholm 1797. Pris 21000 kronor. Foto: Philip Håkanson

Vi fortsätter med silver och eftersom Sofia är eklektiker av rang faller nästa val på en gustaviansk kaffekanna av Lars Borin från 1797. Den hittar Sofia hos Galleri Donner. Vi har en otroligt fin silvertradition i Sverige och denna vackra cylinderkanna är ett bra exempel. Elegant och med mycket ”ren” silveryta som kan reflektera ljuset över bordet. Det är något så tilltalande med silver, detta att det känns nästan evigt hållbart. Bara att putsa då och då, vilket inte tar längre tid än att stryka en blus, tycker Sofia.

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Antikboden Charlies. En av elva franska tekoppar som kostade 2500 kronor för alla. Foto: Philip Håkanson

Tekoppar kan man inte ha för många av och även om inte dussinet var riktigt fullt, räcker elva stycken långt. Det var bröderna Åkerström som i Antikboden Charlies sålde kvarlåtenskapen efter sina föräldrar.  Pappa arkitekten var storsamlare och hade under sitt liv köpt mängder av charmiga föremål. De elva kopparna, förmodligen franska från 1930-talet, som i designen flörtade med ostindiskt famille roseporslin, kostade 2500 kronor och Sofia slog till direkt och köpte dem till sig själv.

– Jag gillar färgerna turkost mot smaragdgrönt, rosa och orange. Dessutom otroligt prisvärda, jag är väldigt nöjd med mitt inköp!

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Hoffmans Antikhandel. Gustavianskt spelbord fanerat med alrot och fruktträ schack och brädspel, pris 38000 kronor, Hoffmans antikhandel. Foto: Philip Håkanson

Så återstår ett svenskt spelbord hos Hoffmanns. Det är sengustavianskt från Mälardalen, fanerat med fruktträ och mahogny. Skivan är vändbar och man kan spela både schack, bräde och backgammon. En trevlig möbel att samlas runt och spel för hela familjen är alltid kul, den som inte spelar kan titta på. Dessutom något som de tre barnen säkert kommer att minnas som vuxna, en rolig och vacker möbel som kan gå vidare i generationer framöver. Barnen tycker ibland att mamma och pappa är lite väl ”antika”, men lite av föräldrarnas stora intresse fastnar och det känns alltid roligt.

– Ett gammalt hederligt spel där två eller flera kan ha kul tillsammans måste ju, i dessa padd-tider, vara en perfekt inkörsport till konst- och kulturföremål, säger Sofia innan vi avslutar och hon ska ta hand om nästa grupp mässbesökare som visas runt bland SKAF:s montrar.

Intervju med Sofia Silfverstolpe
Alexander Nordling har alltid snygga montrar. I år hade han låtit sätta upp ärgad koppar som fond som blev en fin inramning till möbler och föremål i huvudsak från efterkrigstiden. Spegeln i tenn med lagerkrans kostar 65000 kronor. Den är formgiven av Estrid Ericson 1941 och tillverkad på Firma Svenskt Tenn. Foto: Philip Håkanson

Samlar främsta experterna
Sveriges Konst-och Antikhandlareförening, Skaf, grundades 1963 med syfte att verka i antik- och konsthandlarnas intresse, arbeta för god branschsamverkan och måna om kvalitet och kulturarv. Föreningen, som har 52 medlemmar i Sverige och Finland, arrangerar antikmässan Grand Antiques och är medarrangör till Antikmässan i Stockholm och Helsingborgs konst- & antikmässa.

Medlemmarna tillhör landets främsta sakkunniga inom sina specialområden och verkar inom antika möbler, konst, silver, glas, smycken, mattor, porslin, design, böcker, allmoge och afrikansk konst. Skaf kräver att föreningens etiska regler följs av medlemmarna som ska ha omfattande föremålskunskap och hålla hög kvalitetsnivå både vad gäller föremål och service. Kraven syftar till att kunder ska känna sig trygga med sina köp.

Text: Rikard Jacobson, Gods & Gårdar
Foto: Philip Håkanson, Gods & Gårdar

Se hela artikeln i Gods & Gårdars majnummer 2020. Artikel från Gods & Gårdar, maj 2020.