Hezekielssons Antik

Henrik Hezekielsson, Hezekielssons Antik

Hezekielssons Antik i Boden är långt ifrån nya i branschen, men ganska nya som utställare på Antikmässan där de medverkar för fjärde året.
– Min mor och far har ju hållit på i 40 år, och jag tog över firman för 5 år sedan, berättar Henrik Hezekielsson och tillägger:
– Antikmässan i Stockholm är den enda mässa vi ställer ut på, det är ju den största.

Hezekielssons Antik specialiserar sig på allmoge och målade högreståndsmöbler från trakten, men köparna kommer ofta från utlandet.

– Intresset för målade möbler är större utomlands än i Sverige, och framför allt i USA och England. Jag har faktiskt specialinbjudit två antikhandlare från England till mässan. Men förra året sålde vi nästan bara till svenska kunder på Antikmässan, det var jättekul!

Tar ni med något speciellt till Antikmässan?
– Ja, bland annat ett trevligt klockskåp från Burträsk, från mitten av 1800-talet, som faktiskt har varit med i Antikrundan för några år sedan. Det är en rätt ovanlig möbel, och helt orörd, det vill säga att den inte är övermålad.

Vilken är den främsta anledningen till att ni ställer ut på Antikmässan?
– Att hitta kunder till de lite dyrare föremål jag har svårt att sälja här uppe.

Varför, tycker du, att man som besökare ska komma till Antikmässan?
– För att många handlare spetsar till sitt utbud och visar upp nya grejer som de ”sparat” på till mässan, och som inte snurrat runt så mycket. Jag hoppas också att många lite yngre besökare hittar dit och upptäcker det unika med antikviteter. Kvalitetsföremål som har hållit och håller i generationer, men ofta inte när dyrare än nyproducerat. Och som dessutom går att sälja vidare eftersom de har ett andrahandsvärde till skillnad mot det mesta nytt.

Vad ser du själv mest fram emot på Antikmässan?
– Roligast är att träffa likasinnade nördar, jag har många vänner där. Och för att se vad de andra handlarna har hittat och fått fram under året.

Intervjun gjordes i december 2017, inför Antikmässan 15-18 februari 2018.

Hezekielsson