Jon Norén Jon Norén på Collector's Awards vinner Årets Antikhandlare 2017. Foto: Per Myrehed

Jon Norén, Jons Antik

Jon Norén, som driver Jons Antik i lilla Svanshall på Kullahalvön, har ett brett sortiment med bland annat Rörstrandsporslin från förra sekelskiftet, Åke Holm-keramik och vinrelaterade föremål som champagnekylare, skålar och vinkannor. I våras utsågs Jon till Årets Antikhandlare på Collector’s Awards som hölls under Antikmässan.

– Det var fantastiskt roligt och överraskande. Jag antar att det delvis berodde på min historia som samlare, och på att jag har bra kvalité på mina varor. Att vinna är ju en slags kvalitetsstämpel.

Så du är även samlare?
– Ja, jag började samla uddaglas redan i barnsben och det var mitt samlande som ledde till att jag till slut öppnade min affär 2002. Jag hade köpt på mig så otroligt mycket!

Tar du med dig något speciellt till Antikmässan?
– Jag tar alltid med några stora keramiska figurer av Åke Holm, som ju kommer från Höganäs här intill, och även en riktigt stor silverskål från 1840 signerad Gustaf Möllenborg från Stockholm.

Vilken är den främsta anledningen till att du ställer ut på Antikmässan?
– Det är en fantastiskt fin mässa och det blir det 16:e året jag är med. Vi brukar sälja bra och Antikmässan är som en stor happening där det är alltid lika kul att träffa alla FAK-kollegor och andra handlare, men även alla duktiga och hängivna samlare. Jag blir glad när någon hittar just det denne söker hos mig; jag är ju själv samlare och vet känslan…

Varför, tycker du, att man som besökare ska komma till Antikmässan?
– Den har en otrolig bredd, det finns utan överdrift något för alla. Letar man efter något speciellt finns det en stor chans att man hittar det man söker. Och det behöver inte alltid vara särskilt dyrt, det går att göra fynd.

Intervjun gjordes i december 2017, inför Antikmässan 15-18 februari 2018.