Scarfklädd tax.

Utställning:

Hermès - Inte ens döden skiljer oss åt

På Antikmässan 2023 har du chansen att uppleva Sveriges största samling av Hermés-scarfar i utställningen Hermès - Inte ens döden skiljer oss åt. Här kan du som besökare få ett bra grepp om ämnet, studera sjalarna på nära håll och inte minst öka din allmänbildning. Utställningen arrangeras av Margareta Backström-Öberg (Lata Pigan) och Eva Karlsson (teda Art Project). Vi har fått en pratstund med "Tygtanterna", som de kallar sig, där de berättar mer om sig själva och deras fantastiska utställning på Antikmässan.


Berätta lite om er själva och hur allt började?

- Jag (Eva) utbildade mig till designer, flyttade till Neapel och jobbade som kläddesigner i Italien under 20 år med eget företag. I Italien lät firmanamnet ”Eva Karlsson” väldigt exotiskt. 
För 10 år sedan flyttade jag sedan hem till Sverige och tog över släktens smidesföretag i Teda söder om Enköping, men bytte ut maskinparken mot symaskiner, strykjärn och tillskärningsbord. Jag startade även en kursgård med textil inriktning och lagar förbaskat god italiensk mat. Mitt företag heter teda Art Project (stavas med liten bokstav i Teda). 

Det visade sig sedan att min granne Maggan (på bondvischan är några km grannavstånd) också höll på med textilier, och vi klickade direkt när vi träffades. 
Maggan driver sedan 23 år tillbaka Lata Pigan i grannbyn Vela. Lata Pigan är en jättestor vintagebutik som främst är inriktad på gamla textilier och kläder, men även mycket annat. Hit kommer alla möjliga slags kunder, allt från privatpersoner till kostymörer för film och TV-produktioner.

Även Maggan har en textil utbildning, och letar ständigt efter kvalitet och cool design. 
Vi är alltså två textilnördar, och har tidigare gjort två utställningar med textilt tema till Antikmässan (Älskade mönster 2017 och Textila spår 2018).


Vad är bakgrunden till utställningen?

- För knappt 20 år sedan köpte Maggan sin första Hermèsscarf på en secondhandbutik och betalade drygt 200 kronor (och det sved!). Några veckor senare hittade hon en till för en struntsumma på loppis. Och sen hittade hon fler... 

Några har hon fått i present av familjen, någon enstaka är inköpt på auktion, men de allra flesta är fynd gjorda på helt vanliga loppisar och välgörenhetsbutiker där de brukade ligga och trängas med skräpsjalar i korgar. Men om man kan sitt ämne så kan man framgångsrikt fiska upp fynd på de mest oväntade platser. Därför är samlingen (drygt 90 stycken) rätt slumpmässigt hopsamlad - det är inte personlig smak som styrt, utan snarare ”ödet”. Vem som helst med pengar kan ju köpa 90 stycken Hermès-scarfar, men att samla ihop dem på det här sättet var snudd på omöjligt redan när Maggan började. Idag är det än mer otänkbart eftersom det finns så mycket lättillgänglig information på nätet. Hermès-scarfar är eftersökta och det finns så många som håller korpgluggarna öppna. 


Finns det någon tanke bakom namnet på utställningen?

- Det är ju samlarens dilemma - man kan ju inte ta med sig något. Eller kan man? Vi tänker oss att Maggans tre ätteläggar tittar ned i kistan och konstaterar: "Fanken! Hon tog med sig hela rasket!".


Varför tycker ni att man kan ska se utställningen?

- Hermès är ett av världens mest kända lyxmärken, och utmärker sig genom sitt oerhört högklassiga hantverk. Just Hermès-scarfar spelar i en egen division, har tillverkats sedan 30-talet, och varje sjal är ett konstverk. De kan ha upp till drygt 30 färger, och varje färg kräver en egen tryckram, så de kräver både tid och hög skicklighet att tillverka. 

Utställningen visar sjalar från tidigt 40-tal fram till nutid, och ett antal designers med olika stilar finns representerade.  
Hermès-sjalar bärs av allt från unga modeintresserade, strikta yrkeskvinnor, tanter på bondvischan, filmstjärnor, kungligheter som exempelvis Elizabeth II, förmögna människor världen över samt fattiglappar som fiskat upp dem på loppis. Det är helt enkelt ett sant ikoniskt plagg. Hermès-scarfar (och väskor) är en investering, och mycket roligare än aktier.

Margareta Backström-Öberg och Eva Karlsson.