NK:s möbler – från verkstad till utställning med Alexandra Kronqvist – antikvarie på Sörmlands museum

Hitta oss på kartan

NK:s möbler – från verkstad till utställning
Den 11 mars öppnar Sörmlands museum utställningen NK:s möbler – hantverket, designen, verkstäderna och varuhuset. Hur går man från utställningsidé till färdig möbelutställning och nyutgiven bok? Hör Alexandra Kronqvist från Sörmlands museum berätta om detektivarbetet bakom den hittills största utställningen om NK:s möbler, om vad man kan hitta i arkiven och några av guldkornen som utställningen bjuder på.

Om utställningen
När NK etablerade sina verkstäder i Nyköping 1904 startade en möbeltillverkning som pågick under sju decennier. Det blev en produktion som har spelat en betydande roll i svensk designhistoria. Välkommen till den största utställningen om NK:s möbler som hittills har gjorts. Mer än 150 möbler och föremål ställs ut tillsammans och utställningen berättar om hantverket, designen, verkstäderna och varuhuset. Och om personerna bakom några av Sveriges mest omtalade möbelklassiker.

Om boken
Boken om NK:s möbler är rikt illustrerad med nytagna fotografier och ett unikt arkivmaterial. I en historisk kontext presenteras de olika möblerna och varvas med personporträtt av de människor – formgivare, arkitekter, snickare och tapetserare – som står bakom några av Sveriges mest kända möbelklassiker.

Stora scenen C24:44