Hästarna och katterna som räddat människan i pandemi och krig

Hitta oss på kartan

Utan hästen som motor i människans historia hade vi inte haft vårt välstånd idag. Och utan enskilda katter, hundar och hästar hade vår historia - i stort och smått - sett annorlunda ut. Här får ni möta de som räddat människan i pandemi och krig:
Om inte blodgivarhästen Jim råkat ut för sitt tragiska öde hade vi inte haft de säkra läkemedel och vacciner vi har idag. Tack vare ”fallet Jim” har miljontals liv räddats och covid19-pandemin besegrats.
Och vore det inte för katten Bits hade kanske en annan pandemi - galna ko-sjukan - härjat i Sverige. 
Om inte amerikanerna haft hästarna Snowman och Seabiscuet som vapen hade de inte klarat sig så bra i förra kalla kriget. Och om katten Simon inte kämpat så väl på Yangtzefloden hade britterna inte haft sin stora hjälte i det kinesiska inbördeskriget. 
Hör också om hästen Kloke Hans som kunde räkna och katten Morris som förändrade tv-reklamen.
Möt djuren som, i stort och smått, förändrat världen.

Anders Frelin är journalist och arkitekt. Under drygt 20 år var han reporter, redaktör och redaktionschef på kultur- och nyhetsavdelningar på Dagens Nyheter. Nu driver han en arkitektbyrå och ett byggbolag.

Erik Fichtelius är en av Sveriges mest erfarna och kända journalister, genom åren bl.a. verksam som reporter på Aftonbladet, Ekot och Aktuellt. Under flera år var han VD för Utbildningsradion UR, och 2010 utsågs han till hedersdoktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Böckerna: Historiska hästar, Historiska katter, Historiska hundar
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld

 

 

Stora scenen