Marieta Toneva och Lars Agger, en skulptör + en målare

Marieta Tonevas emaljer är alla baserade på hennes egna foton som hon tecknar vidare på och bearbetar i datorn. Detta arbete resulterar i en bild som vidare förs över till en screenram. Alla emaljer är gjorda i screentryck med många lager av emaljfärg och antalet bränningar kan uppgår till trettio, ibland upp till femtio. Vid varje ny bränning kan hon få fram en ny färgnyans och det gör att hennes emaljer blir måleriska och bilden får även ett fint djup.

Alla emaljer är unika, färgerna blandas och reagerar olika vid varje temperatur och bränning. Så tekniken kräver ett skickligt hantverk, en djup kunskap samt ett oändligt tålamod för denna långsamma process.

Marieta Toneva har en textil bakgrund och har haft många internationella framgångar med sina skulpturala verk. Hon har även visat experimentella textila skulpturer med fiberoptik. I emaljerna kan man se de textila inslagen då hon ”syr” med textil- och papperssnören för att förstärka bilden och bildens historia.

Lars Agger f. 1944 i Köpenhamn.Målare, skulptör och modellbyggare.

Lars Agger är barnbarn till en av de danska Skagenmålarna och det finns många konstnärer i den släkten. Så Lars Agger gjorde som många brukar göra då, han protesterade mot den utstakade konstnärsbanan och utbildade sig till modellbyggare och snickare. Men efter ett par år så hamnade han ändock på konstskolor. Med den breda bakgrunden fick han jobb på Dramatens ateljé där han både byggde och målade kulisser och scenerier. Och den spatiala erfarenheten tog han med sig till sitt måleri. I Lars Aggers lyhörda och samtidigt dramatiska måleri finns en poetisk ton. De färgmättade
landskapen har en andlös skönhet, en växling mellan lättande ljus och djupa stämningar. En sinnlig närvaro.

 

 

www.gallerihera.se