Alla vinnare i The Collector's Awards 2019

Stort grattis till alla vinnare och nominerade i The Collector's Awards 2019!

Pressbilder
Årets hederspris

Vinnare av Årets hederspris

Carl Jan Granqvist

Motivering: Årets hederspris går till en entreprenör av format. Han började en gång som antikhandlare, återskapade ett helt samhälle med gästgiveri i Grythyttan, grundlade vinkällaren Grappe dÓr, inköpte Måltidens Hus och gjorde Saxå Herrgård till ett bebott museum för antikälskare. Han heter Carl Jan Granqvist.

Årets antikhandlare

Vinnare av Årets antikhandlare

Giuseppe Wickström,  Wickströms antikhandel, Kyrkhult

Motivering: När man kommer in i hans monter på en antikmässa blir man alltid glad. Här blandas barock och rokoko med allmoge av högreståndsklass. Allt i originalskick och allt mycket prisvärt. Honnörsorden är orört, vackert och sällsynt.

Giuseppe Wickström har sedan 1995 drivit sin antikhandel där han, med en dåres envishet, hållit fast vid det svenska, genuina föremålsarvet från 1700- och 1800-talen. Detta utan att snegla på trender och att frestas att slinka in på branschens ”nypatinerade” irrvägar. Hans förmåga att nosa upp ovanliga och ursprungliga kulturföremål, hans positiva och pedagogiska personlighet gör det alltid till en högtidsstund att dyka in i hans spännande mässmontrar, där orörda Åkerbladsspeglar trängs med ovanliga allmogeföremål med äkta patina.

Alla nominerade i kategorin
Årets bok

Vinnare av Årets bok

Ett liv med Matisse, Picasso och Christo. Producerad av Staffan Ahrenberg och redigerad av Carrie Pilto, med text av Monte Packham och bidrag av Daniel Birnbaum, Hans Ulrich Obrist och Simon de Pury med flera konstkännare.

Motivering: En fängslande och unik bok som kretsar kring Theodor Ahrenbergs fantastiska samlingar och liv. Ett fascinerande liv som innefattade många spännande möten med några av världens mest välkända konstnärer och deras alster. I denna rejäla bok får vi ta del av material bland annat i form av bilder som aldrig tidigare har publicerats. En bok för alla.

Staffan Ahrenbergs syster Enette Ahrenberg (t v), tog tillsammans med förläggaren Marie Arvinius (t h) emot priset på The Collector's Awards 2019.

Alla nominerade i kategorin
Årets samlare

Vinnare av Årets samlare

Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow med Möbeldesignmuseum i Stockholm.

Motivering: Här kan man få se mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning, med 500 objekt pedagogiskt uppställda i långa rader ur deras privata samling. Under 40 års tid har paret, som tidigare drev designmöbelföretaget Materia, samlat dessa unika designmöbler.

Nystartade Möbeldesignmuseum med mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning visas i Frihamnen. Arkitekterna Sandin-Bülow låter exponera ca 500 objekt ur deras stora privata samling. Under ca 40 års tid har paret, som tidigare drev designmöbelföretaget Materia, samlat. Med åren har det blivit mer intensivt med samlandet. Ett av syftena med museet är att ge allmänheten en inblick i designhistorien men paret vill även att studenter inom arkitektur, hantverk och design skall kunna studera föremålen på nära håll, och liksom de redan yrkesverksamma skall kunna få inspiration. Museet är öppet för allmänheten och publiken får röra vid föremålen för att kunna studera hur de är uppbyggda.

Alla nominerade i kategorin
Årets nydanare

Vinnare av Årets nydanare

Galleri Sebastian Schildt

Motivering: Sebastian Schildt är en av landets främsta guld och silversmeder som driver Sveriges viktigaste arena för modernt konsthantverk. Här visas många av morgondagens antikviteter i olika material och konstformer av såväl andra konstnärer som av honom själv. När Nationalmuseum återinvigdes fanns åtskilliga föremål utställda som förvärvats av galleriet på första parkett.

Alla nominerade i kategorin
Vinnare Årets monter Antikmässan 2019

Vinnare av Årets monter

Domino Antik

Motivering:
Efter att ha varit borta från antikmässan i 10 år måste man nog säga att detta är en helt lysande comeback. Vi vill gratulera till en monter som drar till sig vår fulla uppmärksamhet och väcker alla våra köplustar. Endast vårljuset kan mäta sig med Domino Antik, som sprakar likt Månabas Alfa, Star Wars och Star Trek på en gång!

Vinnare Årets dyrgrip Antikmässan 2019

Vinnare av Årets dyrgrip

Salongsbord av Uno Åhrén skapat för den svenska moderna boudoiren på Parisutställningen Arts Decoratifs 1925. Finns hos Stockholmmodern C07:19.

Nominerad Årets dyrgrip Antikmässan 2019

Nominerad till Årets dyrgrip

Bordspendyl av Gammal Klitt porfyr från Älvdalen med urtavla märkt Wilhelm Pauli och dekorerad med egyptiserande bronser. Finns hos Thunér Antikhandel C07:19.

Nominerad Årets dyrgrip Antikmässan 2019

Nominerad till Årets dyrgrip

Ymnighetshorn i silver av A.G. Dufva, skapad för Stockholmsutställningen 1897. Finns hos Kurt Ribbhagen C06:41.