Vinnare The Collector's Awards
Alla vinnare 2020

De tog emot pris på The Collector's Awards 2020

För elfte året i rad delades The Collector's Awards ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och Gods & Gårdar på torsdagskvällen den 13 februari. Sju vinnare utsågs och tog emot pris.

Pressbilder »

Årets antikhandlare 2020

Vinnare av Årets antikhandlare
Ingemar Jönsson med Möbelberget Antik, i Storvik.

Motivering:
Hans vackra färgsprakande montrar fyllda av skönt sliten allmoge och högrestånd har visats i både Brösarp och Stockholm, men kommer ursprungligen från Storvik.

Ingemar Jönsson driver sedan 1980 Möbelberget Antik i Storvik. Ingemar har under många år deltagit på en mängd antikmässor. Hans vackra färgsprakande montrar utmärker sig genom sin originalitet och väl avstämda blandning av allmoge, folkkonst och högreståndsföremål. Ingemar är dessutom både kunnig och har ett trevligt bemötande som uppskattas av kunder och medutställare.

Årets samlare 2020

Vinnare av Årets samlare
Pantonworld, Niklas (panton_world på Instagram)

Motivering:
Han har fyllt hela villan med sin samling. Inte är kvadratcentimeter utan möbler, väggpaneler, lampor och konstföremål av en av 1970-tallets och 80-talets mest hyllade formgivare som har många beundrare

Verner Panton är en av Danmarks mest kända och betydelsefulla formgivare. Hans futuristiska och färgglada stil känns ofta väldigt mycket 1960-tal, men än idag är hans föremål mer populära än någonsin. Intresset på auktioner och i butiker är mycket stort. En av de som föll för Verner Panton stil och föremål var fotografen Niklas. Han började att specialisera sig på Panton för mer än tio år sedan, och Idag har han världens största samling av Verner Panton design. Hans hem är helt och hållet inrett och färgkoordinerat med möbler och föremål av Verner Panton, så han lever verkligen i sin samling. Det handlar om möbler, armaturer, mattor, textilier, tavlor m.m. På sitt instagramkonto panton_world visar han upp samlingen och delar samtidigt med sig av värdefull information om udda varianter, märkningar m.m.

Årets förnyare 2020

Vinnare av Årets förnyare
Fotografiska, Elin Frendberg (bild)
Jan Broman och Per Boman

Motivering:
Den internationella konstscenen är inte bara svart och vit. Den sprudlar även färg. Nu sprudlar den inte längre bara i Stadsgårdshamnen utan även i New York och snart i London och Shanghai.

Sedan Fotografiska slog upp dörrarna 2010, har Bröderna Broman & Co lockat miljontals besökare till Stora Tullhuset i Stadsgårdshamnen. På några år har Fotografiska skapat en av den internationella konstscenens mest vitala utställningsytor för fotografi och med ett ambitiöst utställningsprogram har man lyckats etablera den svenska fotokonsten i världen och den internationella fotokonsten i Sverige. Inget museum eller konsthall har lyckats locka en så bred publik i Sverige som Fotografiska och i år öppnande man såväl i Tallin som i New York. Näst ut är London och Shanghai.

Årets bok 2020

Vinnare av Årets bok
Jämtländsk folkkonst. Hagamålarna och hantverkare i Lockne
Örjan Bertilsson och Karin Zidén
Förlag404

Motivering:
Vill man göra en kulturhistorisk resa och uppleva folkkonst och måleri då ska man besöka målare och hantverkare i Lockne socken söder om Östersund. Det gör man enklast genom att läsa boken.

I år har författarna till boken om rokokomålaren Anders Berglin presenterat en värdig uppföljare om den jämtländska folkkonsten, och måleriet i synnerhet. Med hjälp av ett utsökt bildmaterial tar oss författarna med på en kulturhistorisk resa bland målare och hantverkare i Lockne socken söder om Östersund. Måleriet på många skåp och andra föremål attribueras till kända målare och måleriets olika kännetecken beskrivs. Det som gör boken extra spännande är inte bara beskrivningen av upphovsmännens livsöden utan också de levande berättelserna om de ursprungliga beställarna/ägarna.

Årets rookie 2020

Vinnare av Årets rookie
Olof Neppelberg
(neppcollect på Instagram)

Motivering:
Man ser honom med den karaktäristiska ryggväskan hukande över ett utställarbord med en skarp spanande blick. Det kan vara en tidig söndagsmorgon på Hötorget eller någon annan loppis eller till och med på Stockholmsmässan. Inget viktigt föremål går honom förbi.

Knutssons Antik & Konsthandel
Årets raritet 2020 från Knutssons Antik & Konsthandel

Årets raritet 2020

Vinnare av Årets raritet (fd dyrgrip)
Vasen Bullfighter av Edvin Öhrström i Ariel för Orrefors - Knutssons Antik & Konsthandel

Utförd inför Världsutställningen i Paris 1937. Arieltekniken innebar att man inneslöt luft i glaset så att det blev ett dekorativt element, i detta fall med tjurfäktare, tjur och häst. Sign Orrefors, Ariel nr 55 år 1937 Edvin Öhrström. 

A la Carte Antik

Vinnare av Årets monter
A la Carte Antik

Motivering: Med en genuin passion och ett personligt urval har vinnaren på en liten yta skapat en inspirerande miljö, med såväl bredd som djup. Här finns en besjälad tidlöshet som står över alla trender. Allt är utvalt med hjärtat – med en tydlig grön tråd.

 

ALLA NOMINERADE I THE COLLECTOR'S AWARDS 2020

Nominerade till Årets raritet 2020

Thunér

Thunér Antikhandel.
Trompe l´oeil målning föreställande brev och dokument. Utförd ca 1740 med proveniens familjen Mörner på Esplunda i Närke.

Hoffmans Antikhandel

Hoffmans Antikhandel.
Bord tillverkat i stål och brons sent 1700-tal i Paris. Directoire. Jaques-Antoine Courbins art. X-format fotkryss i stål på fyrkantiga fötter i brons. Proveniens Galerie Ariane Dandois, Paris.

Knutssons Antik & Konsthandel

Knutssons Antik & Konsthandel (vinnare)
Vasen Bullfighter av Edvin Öhrström i Ariel för Orrefors. Utförd inför Världsutställningen i Paris 1937. Arieltekniken innebar att man inneslöt luft i glaset så att det blev ett dekorativt element, i detta fall med tjurfäktare, tjur och häst. Sign Orrefors, Ariel nr 55 år 1937 Edvin Öhrström.

Nominerade Årets antikhandlare

Nominerade till Årets antikhandlare 2020
Kriterium: En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

På femte våningen, Richard Jansson
Sysslar med svenskt konsthantverk 1920–1970 i stengods, glas, silver samt smycken. Ställer ut på allt från ledande mässor till Hötorget och tillhör den kommande generationen antikhandlare.

Möbelberget i Storvik, Ingemar Jönsson (vinnare)
Har under många år deltagit på antikmässor med färgsprakande montrar som utmärker sig genom sin originalitet och väl avstämda mix av allmoge och högreståndsföremål.

Stens Antik i Mellerud, Sten Torstensson
Sten är ett begrepp i branschen, en förgrundsfigur som samlare och antikhandlare, inriktad på högklassig allmoge och samlarföremål.

Nominerade till Årets samlare 2020
Kriterium: En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Niklas PantonWorld (vinnare)
På sitt instagramkonto panton_world visar han upp sin Verner Panton-samling och delar med sig av värdefull information.

World of Classics, Leif Ivan Karlsson
Entreprenören från Norrland som byggt upp Sveriges största bilmuseum för amerikanska bilar, med över 100 topprenoverade jänkare.

Nominerade Årets förnyare

Nominerade till Årets förnyare
Kriterium: En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.
 
Fotografiska museet, Stockholm (vinnare)
Lockar idag miljontals besökare till Stadsgårdshamnen. En av den internationella konstscenens mest vitala utställningsytor för fotografi.

Svenskt Tenn, Stockholm
Balanserar en ständig förnyelse med arvet efter Estrid Ericson. Idag arbetar man såväl med det traditionella utbudet som framtida antikviteter.

Jamtli, Östersund
Norrlands ”Skansen” med anor från 1886 är ett av Sveriges mest omfattande friluftsmuseer med unika miljöer. Nu även filial till Nationalmuseum.

Nominerade Årets bok

Nominerade till Årets bok
Kriterium: En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Astrid Sampe. Förnyare av svensk industritextil.
Anne-Marie Ericsson ger en grundlig genomlysning av Astrid Sampes livsgärning i 1920–80-talets Sverige. En framtida bokklassiker.

Jag är en samlare jag vill ha mer
En egensinnig bok om samlingar och samlare. Bygger på bilder av Aja Lund i collageform, presenterande många aktuella samlingar.

Jämtländsk folkkonst. Hagamålarna och hantverkare i Lockne. (vinnare)
Med hjälp av ett utsökt bildmaterial tar oss författarna med på en kulturhistorisk resa bland målare och hantverkare söder om Östersund.

Juryn för The Collector’s Awards består av:

Joakim Bengtsson, Stockholms Auktionsverk
Ralph Bengtsson, Kanonauktioner och The Collector’s Hotels
Anette Granlund, Bukowskis
Erik Ingare, Uppsala auktionskammare
Peder Lamm, Göteborgs auktionsverk
Jörgen Martinson, Probus auktioner
Giuseppe Wickström, Wickströms antik
Jan Ribbhagen, Kurt Ribbhagen AB
Pontus Silfverstolpe, Barnebys.se
Charlotte Strömstedt, Tumlaren AB
Michael Strömquist, Bacchus antik
Winston Håkanson, juryns ordförande