Årets dyrgrip vinnare

Vinnare av Årets dyrgrip i The Collector's Awards 2018: Hoffmans Antikhandel, C05:21

Årets dyrgrip hittar vi hos Hoffmans Antikhandel, som en ljuskrona av Hagatyp med gammal bindning. Svensk 1780-tal i kretsen av Rung. Blått stamglas och såväl förgyllda som försilvrade ringar och stänger med skulperade glasdekorer.

The Collector's Awards 2018

Anders Hoffman, Hoffmans Antikhandel, tog hem priset Årets dyrgrip i The Collector's Awards 2018:

Hur känns det att vinna Årets dyrgrip?
– Det är lite överraskande och absolut ingen självklarhet när det finns så många kolleger här med fina saker. Det är stor konkurrens, men visst kan jag personligen hålla med om att den här kristallkronan borde vinna!

Berätta lite om Årets dyrgrip!
– Det är en mycket speciell krona som är tillverkad i Stockholm kring 1785, klädd i böhmisk kristall som var det finaste på den tiden, och fortfarande är det. Den är i ovanligt fint skick, och som antikvitet ett väldigt ovanligt objekt. Det är jättekul att kunna visa upp den här på mässan!

Hur och när kom du in i antikbranschen?
– Jag började för ett 30-tal år sedan med japanska antikviteter, och kom in på de lite mer traditionella antikviteterna via en kollega. Jag köpte en butik som hade kuriosaföremål och så jag har jobbat vidare därifrån. I dag sysslar jag mest med den typ av föremål som jag vann pris för; udda föremål med hög kvalitet. De behöver inte vara jättegamla, jag jobbar även med 1900-tal.

Vad tycker du om Antikmässan?
– Antikmässan på Stockholmsmässan är en av de roligaste mässorna på året just för att den är så stor, med många kolleger, mycket besökare och för att det alltid händer massor. Den blir också bättre och bättre för varje år som går, håller högre och högre standard, och har en riktigt fin finish.

De två andra nominerade i kategorin Årets dyrgrip:

Lundgrens Antikhandel: Golvur i wedgwood blå färg tillverkat av Strand ca 1790. Elev hos Rung. Kan spela minst 12 olika melodier förvarade i ett medföljande originalskåp.

Årets dyrgrip nominerad

Kurt Ribbhagen:
Ett par begravningsstakar tillverkade 1775 för brukspatron Olof Ström gm Anna Sahlgren o syster till Niclas Sahlgren, grundare av Ostindiska Kompaniet. Andreas Reutz Göteborg 1775.

Nominerad til Årets dyrgrip 2018