Nomincerade The Collector's Awards

Juryns nomineringar till The Collector’s Awards 2020

För elfte året i rad delas The Collector’s Awards ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och Gods & Gårdar. Sju vinnare utses i samband med prisgalan på Antikmässan den 13 februari.

Förutom de priser som presenteras här nedtill delar vi ut priser till Årets monter på Antikmässan samt Årets raritet (fd dyrgrip). Avslutningsvis presenteras Årets rookie.

Du kan också vara med på antikbranschens glittrande prisgala med underhållning, storbandsjazz och trerätters galamiddag – och mingla med antikexperterna. Köp dina biljetter här »

Nominerade Årets antikhandlare

Nominerade till Årets antikhandlare
En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

På femte våningen, Richard Jansson
Sysslar med svenskt konsthantverk 1920–1970 i stengods, glas, silver samt smycken. Ställer ut på allt från ledande mässor till Hötorget och tillhör den kommande generationen antikhandlare.

Möbelberget i Storvik, Ingemar Jönsson
Har under många år deltagit på antikmässor med färgsprakande montrar som utmärker sig genom sin originalitet och väl avstämda mix av allmoge och högreståndsföremål.

Stens Antik i Mellerud, Sten Torstensson
Sten är ett begrepp i branschen, en förgrundsfigur som samlare och antikhandlare, inriktad på högklassig allmoge och samlarföremål.

Nominerade Årets förnyare

Nominerade till Årets förnyare
En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.
 
Fotografiska museet, Stockholm
Lockar idag miljontals besökare till Stadsgårdshamnen. En av den internationella konstscenens mest vitala utställningsytor för fotografi.

Svenskt Tenn, Stockholm
Balanserar en ständig förnyelse med arvet efter Estrid Ericson. Idag arbetar man såväl med det traditionella utbudet som framtida antikviteter.

Jamtli, Östersund
Norrlands ”Skansen” med anor från 1886 är ett av Sveriges mest omfattande friluftsmuseer med unika miljöer. Nu även filial till Nationalmuseum.

Nominerade Årets samlare

Nominerade till Årets samlare
En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Niklas PantonWorld
På sitt instagramkonto panton_world visar han upp sin Verner Panton-samling och delar med sig av värdefull information.

World of Classics, Leif Ivan Karlsson
Entreprenören från Norrland som byggt upp Sveriges största bilmuseum för amerikanska bilar, med över 100 topprenoverade jänkare.

Nominerade Årets bok

Nominerade till Årets bok
En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Astrid Sampe. Förnyare av svensk industritextil.
Anne-Marie Ericsson ger en grundlig genomlysning av Astrid Sampes livsgärning i 1920–80-talets Sverige. En framtida bokklassiker.

Jag är en samlare jag vill ha mer
En egensinnig bok om samlingar och samlare. Bygger på bilder av Aja Lund i collageform, presenterande många aktuella samlingar.

Jämtländsk folkkonst. Hagamålarna och hantverkare i Lockne.

Med hjälp av ett utsökt bildmaterial tar oss författarna med på en kulturhistorisk resa bland målare och hantverkare söder om Östersund.

Juryn för The Collector’s Awards består av:

Joakim Bengtsson, Stockholms Auktionsverk
Ralph Bengtsson, Kanonauktioner och The Collector’s Hotels
Anette Granlund, Bukowskis
Erik Ingare, Uppsala auktionskammare
Peder Lamm, Göteborgs auktionsverk
Jörgen Martinson, Probus auktioner
Giuseppe Wickström, Wickströms antik
Jan Ribbhagen, Kurt Ribbhagen AB
Pontus Silfverstolpe, Barnebys.se
Charlotte Strömstedt, Tumlaren AB
Michael Strömquist, Bacchus antik
Winston Håkanson, juryns ordförande