Nomincerade The Collector's Awards

Juryns nomineringar till The Collector’s Awards 2023

Mitt under Antikmässan på torsdag den 9 mars utses vinnarna i The Collector's Awards 2023, ett branschpris som delas ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och tidningen Gods & Gårdar.

Förutom de priser som presenteras här delar vi ut priser till Årets monter på Antikmässan och Årets raritet (fd dyrgrip).

Nominerade till Årets antikhandlare

En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

Fåfängans Antik
Fåfängans antik är ett klassiskt vattenhål för antik- pryl- och fyndjägaren. En fyllig och galen mix av klassiska antikviteter, konsthantverk och spännande prylar, exponerade på ett sätt som väcker besökarens köplust gör det svårt att lämna butiken utan ett nyförvärv. Butiken är ett föredöme i branschen. 
 
Almunge Konst och Antik
Almunge Konst och Antiks sortiment består av folkkonst. Allmoge och konsthantverk i glas, mässing, koppar och smide från 1500-tal till 1800-tal. Detta kompletteras av ett personligt urval av konst av kända och "okända" konstnärer. Helhetsintrycket blir sparsmakat, orört, jordnära och personligt på ett sätt som väcker intresse. 
 
Jewellery Escape
Carolina Tüür och Victoria Astodillo är båda två yngre gemmologer som på kort tid efter att ha arbetat hos bland annat Ribbhagens Silver öppnat affär på Kommendörsgatan i Stockholm (i Bo Knutssons gamla affär). Carolina är ordförande i Gemmologiska Förbundet och medverkar i Antikrundan.

 

Nominerade till Årets nydanare

En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller förnyande.

Scandinavian Modern 101
Den dynamiska duon, Andreas Zätterqvist och Sanna Lönngren nomineras för deras lustfyllda och folkbildande filmer om skandinavisk formgivning från 1900-talet på Youtube och Instagram. 
 
Loppmarknadsarkeologerna
Tommy Jönsson och Maja Åström far landet runt i jakten på svar efter de självklara frågorna vi alla ställt men inte kan svaret på. Varför har vi flugsvampar i adventsljusstaken Och hur kom det sig att en rosa ponny med lugg blev årets julklapp? 
 
Regarding Deco
Vattenhålet för retroälskande storstadsbor. På 450 kvadratmeter mitt i huvudstan kan i stort sett vem som helst ge sina föremål nytt liv. Här får Elin Jensdotter Hount nya trendkänsliga kunder att få upp ögonen för svenska furuskåp, vintagekläder och brun 70-tals keramik.

 

Nominerade till Årets samlare

En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Lars Wingefors, Karlstad
Lars Wingefors har samlat sedan han var barn på det mesta och det bästa av serietidningar, TV-spel, aktiebrev med mera.
        
Peter Winell, Uppsala
Med förkärlek för de rena formerna i funkis, både föremål och byggnadsdetaljer, som han har inrett sitt fantastiska hem med.

Sven Hagströmer, Stockholm
En av Sveriges främsta samlare av främst 1700-tals litteratur och brev med förkärlek för de klassiska upplysningsfilosofierna Voltaire och Rousseau.

 

Nominerade till Årets bok

En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Fotografhistorier
Fotografi och bildbruk i Sverige från 1839 till idag. Med Anna Näslund-Dahlgren som redaktör har hon med 15 experter sammanställt ett genomarbetat enastående verk om den spännande fotohistorien. Boken ges ut av Natur o Kultur.

Otto Schultz Möbler och inredningar 1910-1950
Otto Schultz Möbler och inredningar 1910–1950 av Christian Björk, Erika Geiger Ohlin och Anders Nord. På ett genomarbetat sätt presenteras Otto Schultz produktionen och placerar inredningsföremålen i sina ursprungsmiljöer med skisser, ritningar och fotografier.

Bertil Fridhagen och Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors
Bertil Fridhagen och Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors av Sigrid Eklund Nyström. En spännande sammanställning av de svenska möbeltillverkarnas mest produktiva fabriker med ett fullspäckat register över produktion och avbildning av stämplar och märkningar.


Juryn för The Collector’s Awards:

Anette Granlund, Uppsala Auktionskammare
Jörgen Martinson, Probus Auktioner
Joakim Bengtsson, J&B Antik
Michael Strömquist, Bacchus Antik
Ralph Bengtsson, Kanonauktioner
Charlotte Strömquist, Tumlaren Antikaffär
Pontus Silfverstolpe, Barneby's
Jan Ribbhagen, K. Ribbhagen Antikaffär
Erik Ingare, Uppsala Auktionskammare
Peder Lamm, oberoende antikexpert
Björn Litzén, Tantalus Antik i Brösarp
Winston Håkanson, juryns ordförande