Nomincerade The Collector's Awards

Juryns nomineringar till The Collector’s Awards 2024

Mitt under Antikmässan på torsdag den 7 mars utses vinnarna i The Collector's Awards 2024, ett branschpris som delas ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och tidningen Gods & Gårdar.

Förutom de priser som presenteras här delar vi ut priser till Årets monter på Antikmässan och Årets raritet (fd dyrgrip).

Nominerade till Årets samlare

En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Mikael Ståhl – presenterar samtidskonst från nationella och internationella konstnärer
Konstsamlaren Mikael Ståhl har skapat Ståhl Collection som innefattar samtidskonst med allt från Nathalie Djurberg, Karin Mamma Andersson och Ann Edholm till internationella konstnärer som Louise Bourgeois och Ai Weiwei. Mikael Ståhl samlar med passion och samlingen utökas ständigt. Cirka 170–180 verk visas i den gamla Yllefabriken i Norrköping. För att gynna kommande generationer konstnärer har Mikael Ståhl instiftat ett stipendium.
        
Björn Mathiasson – samlare av en mängd högklassiga keramikföremål
Björn Mathiasson har under sitt samlarliv hunnit samla över tusen högklassiska keramikföremål. Björn Mathiasson har haft ett rikt och äventyrsfullt liv men även hunnit samla på verk av Wilhelm Kåge, Gunnar Nylund, Anders B. Liljefors och Gertrud Lönegren samt flera andra. Han har varit kräsen i sina val. Hela samlingen, BIM Collection, är donerad till RIAN Designmuseum i Falkenberg som givit ut en bok om samlingen: Lerans magi.

Johan Mårtensson – samlar på konstverk från 1930
Johan Mårtensson samlar dels på Ewald Dahlskog, särskilt på verk målade inför Stockholmsutställningen 1930 och några år därefter. Vidare samlar han på föremål från ungefär samma tid från Bo Fajans. Johan Mårtenssons familj ägde Bobergs-fabriken, via hans mormor, som tillverkade just Bo Fajans.

 

Nominerade till Årets inspiratör

En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller förnyande.

Sörmlands Museum – utställningar som ligger helt rätt i tiden
Under det senaste året har många fått upp ögonen för Sörmlands Museum, ett av landets mest spännande museer. Genom den omfattande och lysande utställningen om NK:s möbler har man fyllt ett tomrum i den svenska möbelhistorien. Museet och dess utställning ligger helt rätt i tiden då intresset för svenska 1900-tals möbler tillverkade av och för vårt lands förnämsta varuhus är hårdvaluta världen över. 
 
Stockholm Art Week – en årlig konstupplevelse som satt Stockholm på kartan 
Det tog ett tag, men tack vare Joanna Sundström har Sverige sedan några år fått en vecka tillägnad konsten. Med en osviklig känsla och ett kontaktnät som får vilken kulturministern som helst att bli grön av avund har hon på ett mästerligt sätt komponerat huvudstadens årliga konstupplevelse som har satt Stockholm på kartan som en av Europas självklara konstdestinationer.
 
Beata Heuman – en inredningsarkitekt som inspirerat den svenska och internationella inledningsscenen  
Med rötter i den svenska Karin och Carl Larsson-andan har inredningsarkitekten Beata Heuman skapat en eklektisk och personlig stil som fört hennes inredning ut i världen och hem till Sverige. Beata Heuman får de enklaste föremålen att ta plats och de exklusivaste materialen att kännas vardagliga, när hon får rummen att sjunga i ljuva och inspirerande melodier helt i enlighet med hennes devis: ”Every room should sing”.

 

Nominerade till Årets antikhandlare

En antikhandlare som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

Jan-Erik Öhgren – en antikhandlare med känsla för orörda kulturföremål
Jan-Erik Öhgren är en handlare som med känsla värnar för orörda kulturföremål i Bengt Janssons-anda. För trettio år sedan var Jan-Erik Öhgren med och grundade antikmässan i Brösarp och har under alla år varit en av arrangörerna. Mässans ledord, "oförvanskade antikviteter", går igen i hans egen handlarverksamhet, och han har alltid lyckats presentera fantastiska kulturföremål som återspeglar detta. Dessa har han visat upp både på mässor och i butiken i Brösarp, vilken utan tvekan hör till Sveriges trevligaste.

Amir Frendberg – en ambassadör för svensk textilkonst
Amir Frendberg är Sveriges främsta expert på mattor och textilier. Han startade Galleri Frendberg i Karlstad redan 1975. Antika orientaliska mattor har alltid varit hans passion, men han har från sin butik på Linnégatan i Stockholm och på mässor även vurmat för skandinaviska textilier. Numera är han en ambassadör för svensk textilkonst. Amir Frendberg är nyfiken på bortglömda textilkonstnärer, och för fram deras verk inte bara i Sverige, utan över hela världen.
 
Isak Ström Modernisten – presenterar modern design med en säker form- och trendkänsla
Isak Ström Modernisten är en varm och öppen man med hjärtat på rätta stället. Man kan säga att han är de strama linjernas man, är väldigt formsäker, och skapar en bra presentation med modern design, både på hemsidan och i sin butik tidigare på Söder, snart i Frihamnen. Isak Ström Modernisten fuktar fingret och håller upp det i luften för att se hur vindarna blåser, och är suverän på att känna strömningarna i branschen.

 

Nominerade till Årets bok

En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Berättelser om småländska designmöbler 1900–1999 av Johan Sjöberg

Med bidrag från formgivare och möbelhistoriker har Johan Sjöberg sammanställt ett fantastiskt verk med rötterna i de småländska skogarna. Boken bygger på hans imponerande samling med såväl unika som välkända möbelklassiker.

Estrid Ericson – en biografi av Hedvig Hedquist

Här får vi äntligen chansen att lära känna kvinnan bakom framgångssagan Svenskt Tenn - vi får följa Estrid Ericson i sin yrkesroll men även på det mer privata planet, en riktig djupdykning i berättelser och bilder om en spännande kvinna.

Bertil Vallien: Har jag gjort allt det här? av Björn och Caroline Boode

Här bjuds vi på en spännande sammanfattning av föremål som Bertil Vallien har formgivit under sin långa karriär - vi får se välkända modeller och alster såväl som idag nästan bortglömda föremål varvade med intervjuer och bilder som aldrig tidigare publicerats. 

 

Juryn för The Collector’s Awards:

Joakim Bengtsson, J.B. Antik 
Anette Granlund, Uppsala Auktionskammare 
Charlotte Strömstedt, Tumlaren Antik 
Ralph Bengtsson, Kanonauktioner 
Michael Strömqvist, Bacchus Modern Form 
Jörgen Martinson, Probus Auktioner 
Pontus Silfverstolpe, Barnebys 
Carolina Tüür, Jewelry Escape 
Jenny von Platen, JvP Modern Form 
Erik Ingare, Uppsala Auktionskammare 
Simon Karlin Björk, Almunge Konst & Antik 
Winston Håkanson, Juryns ordförande