Vinnare The Collector's Awards
Vinnarna The Collector's Awards

De tog emot pris på The Collector's Awards 2022

Efter ett års uppehåll var det återigen dags för The Collector's Awards som delades ut för tolfte året i år, den 19 maj 2022. Sju vinnare utsågs och tog emot pris. The Collector's Awards delas ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och Gods & Gårdar.

Årets antikhandlare Björn Litzén

Vinnare av Årets antikhandlare
Ann-Margret och Björn Litzén, Tantalus Antik i Brösarp

Motivering:
I Brösarp på Österlen huserar Ann-Margret och Björn Litzén med en klassisk antikhandel med antikviteter företrädelsevis från åren 1700 - 1850. Hos Tantalus kan man hitta sällsynta svenska fajanser, charmiga speglar och porträttlika miniatyrer. Björn har de senaste åren även varit en uppskattad ordförande i FAK, Förenade Antik- och Konsthandlare.

Årets samlare Johan Sjöberg

Vinnare av Årets samlare
Johan Sjöberg

Motivering:
Johan Sjöberg samlar småländska möbler och har en enorm samling (i närmast en hangar) som ofta visas. Han är en fantastisk ambassadör för svensk, framförallt småländsk möbel- och designkonst, en av skaparna av Ostkakans vänner, ägare till ett av Bruno Mathssons egna hus, har givit ut många böcker, är numera även ambassadör för kulturen i Skåne och bor mest i Brantevik.

Martin Enget Årets förnyare

Vinnare av Årets förnyare
Blå Hallen, Höganäs

Motivering:
Sveriges mest självklara tillflyktsort för den sanna esteten. Med en osviklig förmåga att sammanföra såväl människor och intressanta föremål med spännande idéer under ett och samma tak har Martin Enget & Co åter lyckats sätta Höganäs på kartan för den nya generationen hipsters, inredningsintresserade influencers och semesterfirande européer.

Årets bok Andreas Siesing

Vinnare av Årets bok
Svenska 70-talsmöbler, skriven av Andreas Siesing, Lindelöws Bokförlag

Motivering: Ett färgsprakande uppslagsverk över möbler från ett dynamiskt decennium som aldrig tidigare har presenterats så omfattande och grundligt. Ett  ambitiöst referensverk för både nostalgiker, samlare och handlare.

Årets raritet C&V Jewellery Escape

Vinnare av Årets raritet
Ett stenkabinett från 1700-talet
Carolina Tüür & Victoria Astudillo, C&V Jewellery Escape

Om rariteten: I sin gamla förpackning ligger detta stenkabinett av Johan Christian Neuberg, juvelerare i Sachsen från ca 1750. Det är en ask med en ring, med 41 lösa stenar som kan sättas in i ringen. Stenarna är av olika färger och anpassade efter olika tillfällen att bära denna ring. Fyra exemplar av ett sådant stenkabinett är hittills kända och detta utfört ca 1790 är det femte, som nyligen upptäcktes av Victoria och Carolina. En riktig raritet!

Årets raritet

Stenkabinett var en sorts lyxig ”must have” för den upplysta 1700-talsmänniskan. Ett vackert och variationsrikt smycke där stenarna i den tillhörande ringen kunde bytas ut efter humör efter behag. Det var även ett samlarobjekt för den naturvetenskapligt intresserade moderna människan som naturligtvis var intresserad av mineralogi, en ny vetenskapsgren som var alldeles särskilt på framkant i Tyskland och Saxen. Vi har med hjälp av Grünes Gewölbe i Dresden kunnat tillskriva stenkabinettet till hovjuvelerare Johan Christian Neuberg. Han var specialiserad på ”galanterier” som gulddosor med inläggningar av stenar. Hans mest berömda mästerverk är the Breteuil table, beskrivet som ett av de mest extravaganta och dyrbara möbler bland västerländskt konsthantverk. tror att det går att googla på det. Neuber började som guldsmedslärling 1752 , 16 år gammal och blev guldsmedsmästare 1762.

År 1768 blir han hovjuvelerare och samma år annonsear han i Journal des Luxus und der Mode in Weimar och i denna annons beskrivs, förutom gulddosor, två stycken stenkabinett

Årets monter Sjöström Antik


Vinnare av Årets monter

Sjöström Antik, Johan Sjöström


Motivering: Årets monter ligger i början av Antikmässan och man ser den på långt håll. Den är mycket välkomponerad med ett internationellt utseende, där man verkligen vill gå in. När besökaren står inne i montern får han omgående en överblick av alla fina föremål både möblerade i montern och vackert uppställda på hyllor i tre plan längs långväggen. Föremålen talar till varandra och till besökaren. En genomtänkt monter där allt är planerat i detalj.

Årets monter Sjöström Antik

Juryns nomineringar till The Collector’s Awards 2022

Mitt under Antikmässan på torsdag den 19 maj utses vinnarna i The Collector's Awards 2022, ett branschpris som delas ut av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och tidningen Gods & Gårdar.

Förutom de priser som presenteras här delar vi ut priser till Årets monter på Antikmässan och Årets raritet (fd dyrgrip).

Nominerade The Collector's Awards 2022

Nominerade till Årets antikhandlare

En affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

Lars Lindgren Antik & Böcker
Med en unik fingertoppskänsla för att hitta det bästa av det mesta har Lars Lindgren byggt upp en av Sveriges mest spännande verksamheter inom antikviteter och böcker. I utbudet finns genuina samlarföremål som träder fram genom väldokumenterad efterforskning, oavsett om det är tidigt 1600-tal eller 1800-tal.
 
Tantalus Antik i Brösarp, Björn Litzén
I Brösarp på Österlen huserar Ann-Margret och Björn Litzen med en klassisk antikhandel med antikviteter företrädelsevis från åren 1700 - 1850. Hos Tantalus kan man hitta sällsynta svenska fajanser, charmiga speglar och porträttlika miniatyrer. Björn har de senaste åren även varit en uppskattad ordförande i FAK, Förenade Antik- och Konsthandlare.
 
Zimmerdahl Scandinavian Timeless.Design
Fredrik Zimmerdahl är södra Sveriges designkung. Han var tidig med att förstå värdet av skandinavisk formgivning och har ett träffsäkert estetiskt öga. Utbudet sträcker sig från den svenska silversmeden Wiven Nilssons verk till italienska armaturer. Fredrik är en flitig mässdeltagare som har en fysiskt butik i det Wiven Nilssonska meckat Lund och en snygg, användarvänlig och uppdaterad hemsida.

Nominerade The Collector's Awards 2022

Nominerade till Årets förnyare

En person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller förnyande.

Blå Hallen, Höganäs
Sveriges mest självklara tillflyktsort för den sanna esteten. Med en osviklig förmåga att sammanföra såväl människor och intressanta föremål med spännande idéer under ett och samma tak har Martin Enget & Co åter lyckats sätta Höganäs på kartan för den nya generationen hipsters, inredningsintresserade influencers och semesterfirande européer.
 
Classic Artworks
Under kort tid har konsthandlaren Pontus Wallberg slagit sig fram som en av landets främsta konsthandlare. Utbudet sträcker sig från 1500-talet fram till förra seklet. Med ett instagramkonto följt av hundratusentals följare, en av branschens mest utvecklade hemsidor, hög servicegrad och en smittande nyfikenhet har Pontus lyckats skapa ett internationellt och återkommande klientel. Classic Artworks är även SKAF, Sveriges Konst och Antikhandlares senaste tillskott.
 
Myrorna
Ända sedan 1896 har Myrornas velat göra gott för människor som har det svårt, genom att samla in och sälja sådant, som andra inte anser att de behöver. Den första second hand-butiken öppnade tre år senare och sedan dess har Myrornas varit den solklara källan för alla, från den nödställde till de mest stilmedvetna. Verksamheten har hela tiden utvecklats med tiden och är idag mer aktuell än någonsin, som Sveriges största butikskedja som säljer second hand både fysiskt och på nätet.

Nominerade till Årets samlare

En person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.

Johan Sjöberg – möbeldesign
Johan Sjöberg samlar småländska möbler och har en enorm samling (i närmast en hangar) som ofta visas. Han är en fantastisk ambassadör för svensk, framförallt småländsk möbel- och designkonst, en av skaparna av Ostkakans vänner, ägare till ett av Bruno Mathssons egna hus, har givit ut många böcker, är numera även ambassadör för kulturen i Skåne och bor mest i Brantevik.
Möbelriket
        
Eilif Petersen – linne och damast
Linne Damast från 1700-talet och framåt utfört i Hälsingland och samlat för visning i damastmuseum från Flors faktori med bland annat det berömda Påfågelsmönstret på Långhedgården i Alfta, samt i närliggande världsarvsgårdarna Pallars o JonLars.

Göran Bratt – Art nouveau
Göran Bratt samlar föremål i Art Nouveau. En enastående samling ihopbragt under 50 år. Konstglas med blommor och växter, enkla vardagsting och rariteter i glas, porslin och keramik, brons, silver och tenn, Gallé, underglasyrmålat drån Rörstrand och bronser av Hugo Elmqvist. Samlingen har lett till en bok, där Magnus Palm har varit samlande textförfattare, Markus Dimdal svarat för kompletterande kunskaper och Göran Bratt varit faktalämnare.
Boken "Utflykter i Art Nouveau"

Nominerade The Collector's Awards 2022

Nominerade till Årets bok

En bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Svenska 70-talsmöbler
Ett färgsprakande uppslagsverk över möbler från ett dynamiskt decennium som aldrig tidigare har presenterats så omfattande och grundligt. Ett  ambitiöst referensverk för både nostalgiker, samlare och handlare.
Skriven av Andreas Siesing
Lindelöws Bokförlag

Konsten att tämja trä – Gemla och den svenska möbelindustrin
En fascinerande bok om Gemlas 160-åriga historia med allt från leksaker  till möbeltillverkning. Här ges även en fin inblick i den böjträteknik, som Gemla så framgångsrikt använde sig av.
Skriven av Anders Houltz, Kerstin Wickman, Petter Eklund och Sara Kristoffersson
Benny Hermansson vd för Gemla är initiativtagare
Arena Förlag, Malmö

Hälsinglands inredningskultur
En riktig djupdykning i den vackra och spännande kultur där vi  får frossa i kunskap om bland annat Hälsinglands hittills anonyme så kallade Blåmålaren och hur den ljust blå/grå bottenfärgen på skåp från Forsa verkligen såg ut från början.
Skriven av Ingalill Nyström, Anneli Palmskiöld och Johan Knutsson
Makadam Förlag


Juryn för The Collector’s Awards:

Joakim Bengtsson, JB Antik
Ralph Bengtsson, Kanonauktioner
Anette Granlund, Uppsala Auktionskammare
Erik Ingare, Uppsala Auktionskammare
Peder Lamm
Jörgen Martinson, Probus Auktioner
Jan Ribbhagen, K. Ribbhagen Antik
Pontus Silfverstolpe, Barnabys
Charlotte Strömstedt, Tumlaren Antik
Michael Strömquist, Bacchus Antik
Ingmar Jönsson, Möbelberget Antik, Storvik
Winston Håkanson, juryns ordförande