Vinnare The Collector's Awards

De tog emot pris på The Collector's Awards 2024

Vinnarna i The Collector’s Awards 2024 – ett av antikbranschens mest prestigefyllda pris har offentliggjorts. Priset är instiftat av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och tidningen Gods & Gårdar.

Vinnare av Årets antikhandlare
Isak Ström Modernisten

Motivering:
Isak Ström Modernisten är en varm och öppen man med hjärtat på rätta stället. Man kan säga att han är de strama linjernas man, är väldigt formsäker, och skapar en bra presentation med modern design, både på hemsidan och i sin butik tidigare på Söder, snart i Frihamnen. Isak Ström Modernisten fuktar fingret och håller upp det i luften för att se hur vindarna blåser, och är suverän på att känna strömningarna i branschen.

 

Vinnare av Årets samlare
Mikael Ståhl (representerad av sin dotter)

Motivering:
Konstsamlaren Mikael Ståhl har skapat Ståhl Collection som innefattar samtidskonst med allt från Nathalie Djurberg, Karin Mamma Andersson och Ann Edholm till internationella konstnärer som Louise Bourgeois och Ai Weiwei. Mikael Ståhl samlar med passion och samlingen utökas ständigt. Cirka 170–180 verk visas i den gamla Yllefabriken i Norrköping. För att gynna kommande generationer konstnärer har Mikael Ståhl instiftat ett stipendium.

 

Vinnare av Årets inspiratör
Sörmlands Museum

Motivering:
Under det senaste året har många fått upp ögonen för Sörmlands Museum, ett av landets mest spännande museer. Genom den omfattande och lysande utställningen om NK:s möbler har man fyllt ett tomrum i den svenska möbelhistorien. Museet och dess utställning ligger helt rätt i tiden då intresset för svenska 1900-tals möbler tillverkade av och för vårt lands förnämsta varuhus är hårdvaluta världen över.

 

Vinnare av Årets bok
Berättelser om småländska designmöbler 1900–1999 av Johan Sjöberg

Motivering:
Med bidrag från formgivare och möbelhistoriker har Johan Sjöberg sammanställt ett fantastiskt verk med rötterna i de småländska skogarna. Boken bygger på hans imponerande samling med såväl unika som välkända möbelklassiker.

 

Vinnare av Årets raritet
Björn Gremner, AntikWest

Motivering:
Årets raritet är den Gyllenborgska tallriken med molnet – en tallrik tillverkad i kina 1755 till den grevliga ätten Gyllenborg. Skissen på tallriken skickades från Göteborg och på vägen till Kina blev pappret fuktskadat och bläcket rann ut runtomkring familjens vapensköld. Ett år senare kom servisen fram till Sverige och då visade det sig att de kinesiska konstnärerna noggrant följt den fuktskadade ritningen och omgett vapenskölden med vad som ser ut som ett moln. Delar av servisen ingår i Världskulturmuseernas samlingar.

 

Vinnare av Årets monter
Re: DECO