ARKIV 2019
Grabber® & Rexel stolta partner till Dalí-utställningen

Grabber® har byggt podierna

När Antikmässan hörde av sig till Mikael Egidéus, Marknadschef på Grabber®, var det ingen fråga om saken – självklart skulle Grabber® vara med och bygga podierna till Salvador Dalí-utställningen i Stockholm City. De tre största skulpturerna (Persistence of Memory, The Nobility of Time och Woman Aflame) kommer att placeras på podier som estetiskt matchar skulpturerna och Stockholm, och som även har fokus på kvalitet och säkerhet.

– Vi bygger de tre podierna enligt önskemål och tänker främst på kvalitet och säkerhet som är starka värdeord för varumärket Grabber®, säger Mikael Egidéus.

– Grabber® har alltid varit intresserade av projekt där vi får göra något utanför ramarna till vad som vanligtvis ingår i vårt dagliga arbete, fortsätter Mikael. Att det här projektet dessutom handlade om Salvador Dalí gjorde det extra intressant då jag har gått på konstskola med inriktning måleri.

När Göran Ekberg, projektchef för Antikmässan, hörde av sig till Mikael Egidéus med en minst sagt annorlunda men spännande idé tackade Grabber® ja och tyckte att det var en fantastisk idé. Mikael har också sedan innan stort förtroende för Stockholmsmässan ifrån tidigare mässor och relationer.

– I eventsammanhang är vi alltid snabba och tydliga i det vi gör. Det ska bli riktigt roligt att få vara en del av Salvador Dalí-utställningen i Stockholm City, och självklart kommer jag även besöka Antikmässan under helgen!

Grabber® Premium Quality Screws har sedan 1974 försett Sverige med byggskruv i världsklass och varumärket distribueras av familjeföretaget Arne Thuresson Byggmaterial AB.

De tre monumentala skulpturerna placerade i Stockholm City 5-17 februari är:
Persistence of Memory, Brunkebergstorg. Höjd: 5,0 meter. Vikt: 3 000 kg.
The Nobility of Time, Kungsträdgården. Höjd: 4,9 meter. Vikt: 1 350 kg.
Woman Aflame, Norrmalmstorg. 3,6 meter. Vikt: 500 kg.

Grabber® & Rexel stolta partner till Dalí-utställningen

Rexel belyser skulpturerna

– Det här är ett väldigt roligt och ärofyllt uppdrag att få hjälpa till med att göra dessa otroligt vackra konstverk belysta så många får möjlighet att njuta och ta in dem under dygnets alla timmar. Rätt ljussättning och konst är besläktade med varandra. Vi är stolta att få hjälpa Antikmässan med vår kompetens inom el och belysning.

Rexel är en av världens största elgrossister med en ledande position, och jobbar med alla typer av belysningslösningar där energiförbrukningen kan minskas och en bättre ljusmiljö kan skapas.

– Vi har sedan tidigare samarbetat med Stockholmsmässan när det gäller laddsystem och blev både glada och stolta att få bidra med vår kompetens inom belysning till Antikmässan. Det är ett annorlunda projekt och vi vill gärna bidra till att göra detta till en upplevelse som berör människor.

Vad behöver man tänka på vid ett sådant här jobb?

– Det är många delar att tänka på i och med ett sådant här projekt, Hur stora är skulpturerna? Vart ska installationen stå? Hur mycket konkurrerande ljus har vi från den vanliga stadsmiljön? Hur vill vi ljussätta dessa skulpturer? Vad ska vi använda för armaturer för att få fram visionen? Hur monterar vi armaturerna? Hur får vi fram el till armaturerna?

– Som Ljusdesigner vill man lyfta fram konstverken på ett så rättvist och bra sätt som möjligt, där betraktaren ges möjlighet att se skulpturen som helhet men även upptäcka den fantastiska detaljrikedomen som finns. För att skapa ytterligare djup i installationerna förstärkte vi med extra ljus på klockorna för att de skulle sticka ut och vara den centrala punkten hos skulpturerna.
      
– Det här är ett unikt jobb för Rexel. Men det var också det som gjorde det så roligt, så tack för att vi fick möjligheten att göra detta och hoppas att det gjort att dessa fantastiska konstverk kommit till sin rätt under alla dygnets timmar.

Intervjun gjordes med Fredrik Mellgren och Malin Grandert, Ljusdesigners, samt Mikael Ångman, chef Belysning Rexel.

De tre monumentala skulpturerna placerade i Stockholm City 5-17 februari är:
Persistence of Memory, Brunkebergstorg. Höjd: 5,0 meter. Vikt: 3 000 kg.
The Nobility of Time, Kungsträdgården. Höjd: 4,9 meter. Vikt: 1 350 kg.
Woman Aflame, Norrmalmstorg. 3,6 meter. Vikt: 500 kg.

Partner

ARKIV 2019
Salvador Dalí på Antikmässan

Största Dalí-utställningen i Europa till Stockholm

I februari presenterar vi ett unikt tillfälle att se Salvador Dalís jätteskulpturer i Stockholm. Från den 5 februari kommer de tre största ”monumentala” skulpturerna – en av dem fem meter hög och tre ton tung – placeras mitt i Stockholm city och under Antikmässan kommer även flera större och mindre skulpturer att visas upp och vara till salu.

Under februari kommer den hittills största utställningen i Europa av den spanske surrealistiske konstnären Salvador Dalí att visas upp i Stockholm samtidigt som Antikmässan pågår. Omkring ett fyrtiotal bronsskulpturer kommer att finnas till salu på Antikmässan och de tre största skulpturerna (Persistence of Memory, The Nobility of Time och Woman Aflame) går att beskåda redan från den 5 februari på tre verkligt centrala platser i city: Kungsträdgården, Norrmalmstorg och Brunkebergstorg.

– Jag känner mig stolt över att vi på detta sätt kan visa upp den största Dalí-utställningen i Europa hittills, säger Göran Ekberg som är projektchef för Antikmässan.

Ett framgångsrikt samarbete mellan Stockholmsmässan, Stockholms stad och Mollbrinks Konst har möjliggjort att Dalí-skulpturerna kommer till Stockholm och Antikmässan.

– Det här är ett unikt tillfälle som vi var tvungna att ta vara på, och det kommer att bli mäktigt med dessa jätteskulpturer av en av världshistoriens största konstnärer på plats mitt i stan, säger Roger Ticoalu, evenemangschef Stockholms stad.

Den som först kom på idén till utställningen, och som även förmedlat kontakten med den schweiziska ägaren till skulpturerna, är Johan Hauffman som är utställningsansvarig på Mollbrinks Konst i Uppsala.

– Att få hit en enda av dessa monumentala skulpturer är svårt, och att få hit tre stycken samtidigt är näst intill omöjligt. De visas vanligtvis bara en och en i olika världsmetropoler, berättar Johan Hauffman som är specialist på Salvador Dalí.

Vad är det du tycker är så speciellt med Dalís skulpturer?
– Jag har alltid tyckt om den surrealistiska konsten och det som är särskilt fascinerande med dessa skulpturer är alla mer eller mindre dolda budskap och symboler. Jag tycker att de är fantastiska!

De tre monumentala skulpturerna placerade i Stockholm city är:
Persistence of Memory, Brunkebergstorg. Höjd: 5,0 meter. Vikt: 3 000 kg.
The Nobility of Time, Kungsträdgården. Höjd: 4,9 meter. Vikt: 1 350 kg.
Woman Aflame, Norrmalmstorg. 3,6 meter. Vikt: 500 kg.

Salvador Dalí (1904-1989)
Salvador Dalí var en katalansk (spansk) surrealistisk konstnär mest känd för sina bisarra, absurda och drömska målningar. Han avbildade ofta fasta föremål som om de har mjuknat eller smält.
Dalí är en av 1900-talets mest populära konstnärer och en av våra mest uppmärksammade surrealister. Utöver måleri omfattade Dalís praktik även teaterdekor, film, skulptur, fotografi, smyckesdesign och text.

För dig som vill veta mer om Salvador Dalí