Prima Pinaler.

Peter Foberg driver affären Prima Pinaler utanför Stockholm och är en erfaren utställare på Antikmässan. Prima Pinalers specialitet är helt unika radioapparater som sina antika utseenden till trots är ombyggda till moderna och trådlösa Bluetooth-högtalare. Vi har fått en pratstund med Peter.

 

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Jag har sen tonåren samlat vackra och ovanliga ting från förr. 2014 var det proppfullt i mina förråd och till slut gjorde jag slag i saken och startade Prima Pinaler i en gammal industribyggnad i Mölnbo strax söder om Stockholm tillsammans med två vänner. Numera driver jag den själv. Verksamheten har sakta men säkert vuxit och är idag som ett varuhus och en tidsresa i flera våningar. 

 

Ni kallar Prima Pinaler för en bohagsaffär. Kan du berätta lite mer om vad ni gör?

Vi kallar den bohagsaffär för att här finns det mesta du behöver för att inreda ditt hem. Här trängs alla slags bruks och prydnadsföremål från perioden 1850-1950. Möbler, glas, porslin, kläder, verktyg, kläder, textil, husgeråd, tavlor, byggnadsvård som dörrar, fönster, beslag, el, vvs med mera.  Jag har sysslat med återbruk i så många år och det är så härligt att se hur den trenden bara växer och växer. Det är rätt mot föremålen som får återupprättelse men också nödvändigt för att minska resursslöseriet. Den röda tråden i allt jag säljer kan sammanfattas med butikens motto, "Fulhet förnedrar själen".

Allt ska vara vackert och skönheten finns även i de mest vardagliga ting. Försöker också lansera hashtagen #åtråvärtåterbruk för att beskriva vad jag vill erbjuda mina kunder.

 

Främst är ni ju kända för att uppgradera äldre radioapparater med ny teknik. Hur föddes den idén och vad är det som gör en apparat från Prima Pinaler så speciell?

Genom åren har jag sett många vackra radioapparater som jag inte har köpt eftersom de knappt går att sälja. Men de har underbar design och fina material. Efter ett tag föddes därför idén att bygga om dem. Genom en gemensam bekant träffade jag Krister Gustavsson (@kugghjulet_unikt_antikt) som även han hade sett potentialen i gamla radioapparater, och han hade tagit fram en tillförlitlig metod för att uppgradera apparaterna till trådlösa högtalare med hjälp av Bluetooth. Tillsammans grundade vi varumärket Ljuv musik 2021 under vilket de trådlösa högtalarna säljs.

Vi spelar genom original-högtalarna vilket ger ett varmt och fint ljud. Kvalitén på de gamla högtalarelementen är oslagbar. En finare radio på 30-talet var en dyr statuspryl som kostade motsvarande 12000:- i dagens penningvärde. Man sparade inte på krutet vare sig i design eller teknik. Den nya tekniken vi sätter in är så enkel som möjligt att använda - du startar apparaten och sen sköter du resten från telefonen som då blir som en fjärrkontroll som styr musikval och volym. Det är ett tryggt köp, apparaterna är CE-märkta och vi lämnar 12 månaders garanti. Det är det som gör våra högtalare unika.

Jag tycker själv att detta är ett utmärkt exempel på återbruk och upcycling. Vi inte bara återanvänder vi minskar också behovet av nyproduktion och import av Bluetoothhögtalare vilket hushåller med resurser och transporter. Det finns många vackra radioapparater i landet som samlar damm i hem och i lador. De gör inte mycket nytta eftersom många är trasiga och de som funkar sällan kan ta in FM-bandet. Så på det här viset gör vi tillsammans en kulturgärning tillsammans när vi ger apparaterna en andra chans och tar med oss dem till nutiden och återigen placerar dem på hedersplats i våra hem.

De trådlösa högtalarna är alltså bara en liten del av Prima Pinalers sortiment, men det passar in väl. På Antikmässan tar jag bara med högtalarna så de inte försvinner i mängden av de övriga pinalerna.

 

Vad tycker du är det bästa med Antikmässan?

Att träffa så många trevliga människor som precis som jag brinner för design från förr och som insett att en gammal pinal är tusen gånger bättre än en ny.

 

Vill du veta mer om Peter och Prima Pinaler? Besök då hans Instagramkonton @prima.pinaler och @ljuvmusik

Prima Pinaler.