Kabinett

ARKIV 2019
Unik utställning

Blicka in i slott och herrgårdar från 1700-talet

Lars Sjöbergs hjärta klappar hårt för autentisk inredning, möbler och textiler från 1700-talets historiska miljöer, ett intresse som fått honom att samla på föremål för att kunna återskapa och visa hur olika rum kunde ha sett ut. För första gången någonsin på Antikmässan bygger Lars upp fyra olika sällskapsrum som ger besökaren en unik inblick i hur det kunde se ut i en slottsmiljö.

När Lars år 1966 började arbeta på Nationalmuseum föll hans intresse speciellt på en akvarell målad på 1760-talets slut föreställandes Grevinnan Ulrika Tessin vid sitt skrivbord på Åkerö Herrgård. Han blev så fascinerad av detaljerna i akvarellen att han bestämde sig för att rekonstruera inredningen som syns i tavlan. Ett arbete som tagit många år.

– För 23 år sedan var jag, tillsammans med andra, med och startade upp en yrkesutbildning i möbelsnickeri, tapetsering, smide och byggnadsvård i Kramfors där de lär sig skapa utifrån gamla 1700-tals metoder, berättar Lars.

Sängkammare och kabinett
Här får eleverna arbeta med både samma metoder och förutsättningar som man gjorde förr men även med moderna yrkeshjälpmedel. Lars har hela tiden varit väldigt aktiv i skolans utbildning. Han tycker det är otroligt sorgligt att Sveriges hantverksyrken idag bara blir färre och att allt blir mer massproducerat – något som skolan i Kramfors jobbar aktivt med att motarbeta. Genom åren har eleverna producerat en mängd olika verk som synts i olika utställningar runtom i landet. Till Antikmässan kommer Lars att för första gången bygga upp fyra olika rum i slottsanda. Bland annat en sängkammare och ett kabinett.

– Vi kommer ställa ut autentiska himmelsängar, bland annat franskt 1600-tals barock. Sverige har några av världens mest spektakulära sängar bevarade, vi har varit en ganska skyddad plats i krigens Europa. Vi har med en säng med fransk sidenbrokad, ursprungliga fransar och kantband och med kappor i förgylld, försilvrad metall. Den ser helt sanslös ut!

Blandat äkta och skapade kopior
Rummen byggs upp med detaljer och både äkta men även omsorgsfullt skapade kopior av hur inredningen kunde se ut. Han menar på att det är ett viktigt arbete att omhänderta och restaurera de möbler eller textiler som blivit skadade av tidens tand och ge dem en rättvis renovering.

– I det här fallet är det roligt att visa hur det kunde se ut på den tiden men också hur man går tillväga idag. Processen av lärandet i att göra det på ett riktigt historiskt sätt. Det är ibland tidskrävande, men det är också mycket tillfredsställande.

Vad ser du själv fram emot med Antikmässan?


– Det ska bli roligt att få visa upp hur Sverige blev det kulturland som vi på den tiden strävade efter att vara. Jag kan även tänka mig att något mindre eller större muséum i något annat land tycker att den här utställningen är så pass intressant att den kan bli aktuell att visa upp någon annanstans. Och då har Antikmässan varit språngbrädan för den möjligheten.