Stolutställning Johan Sjöberg

ARKIV 2019
Stolutställning

Slå dig ner i 1900-talets bevarade skatter

Johan Sjöberg samlar på äldre, designade stolar och fåtöljer från Småland för kommande generationer. Kriterierna är att möblerna ska vara från 1900-talet, relativt unika och viktigast av allt – de ska vara använda. Idag äger han ett hundratal äldre, enastående stolar och fåtöljer som ställs ut för beskådan och provsittning på Antikmässan.

Intresset för designade möbler har funnits länge i Johans liv och när han för några år sedan såg en reklamskylt för Antikmässan så började han fundera - vart försvinner egentligen alla äldre, svenskdesignade möbler? Johan såg det då som sitt kall att börja samla på unika säten för att kommande generationer ska kunna uppleva det svenska kulturarvet.

– Jag begränsade mig till Småland och till designade möbler från 1900-talet när jag konstaterade att den första stolen jag har är från 1906. Idag har jag mest stolar och fåtöljer men har även börjat med andra typer av möbler så totalt är jag uppe i ungefär 500 olika möbler, säger Johan.

Enligt Johan själv drivs han av att utföra en kulturgärning för framtiden men han har även otroligt roligt under tiden. Ett lyckoskapande jobb som han uttrycker det.

– Jag letar idag mycket digitalt efter nya ”skatter”, ibland kan jag vakna mitt i natten för att gå in på Bukowskis Market och gå igenom de tusentals möbler som finns där för auktion. Det är lite som att leta efter en droppe i havet ibland och det är det som är så spännande!

Till Antikmässan kommer Johan ha med sig ett stort antal stolar och fåtöljer där besökarna får chans att provsitta och känna på legendariska sittplatser. Direkt in till höger efter kassorna vid huvudentrén finns stol- och fåtöljutställningen att beundra, provsitta och inspireras av. Johan själv ser alltid fram emot mässan och dess utbud.

– Jag har varit på Antikmässan så länge jag kan minnas och den är som julafton för mig. Speciellt när jag letat efter något i flera år och så dyker det upp på mässan, det är fantastiskt roligt!

Johans favoriter genom tiderna (enligt bild längre ned):

1.    "Norrköping" Kaféstol, 1906 Carl Bergsten. Gemla Fabriker, Diö. Den dyraste stolen i Johans samling och den med mest historia.
2.    Bågen fåtölj, 1952 Engström & Myrstrand. Nässjö Stolfabrik, Nassjö. Johans favorit och det går att sitta två i den.
3.    Etcetera fåtölj, 1970 Jan Ekselius. Jo Carlsson, Möbelindustri, Vetlanda. Fåtöljen är väldigt speciell och blev årets möbel 1970.
4.    Arabesk fåtölj, 1955 Folke Jansson, Jonas Ihreborn AB, Värnamö.

Stolutställning Johan Sjöberg