ARKIV 2020
Historiska lunchen

En smakrik och uppdukad upplevelse du sent kommer glömma

"Mat, dryck och måltidstraditionen är ett tacksamt och intressant ämne som i alla tider angått oss alla; inte minst idag när vi är otroligt medvetna om vad vi äter. Det handlar inte bara om maten och drycken, utan även dukningen och de föremål som hör till och gör måltiden till en skönhetsupplevelse. Vi berättar om måltidens historiska utveckling!"
Pontus Silfverstolpe

För femte året i rad anordnas den uppskattade "Historiska lunchen" under Antikmässan. Som gäst serveras du en trerättersmeny som tematiskt spänner över tre sekler, från 1600-tal till 1800-tal. Menyn är baserad på gamla recept, fast såklart en aning anpassade till dagens förutsättningar.

Historiska lunchen leds i år av antikexperten Pontus Silfverstolpe och Mischa Billing, sommelière och lektor i måltidskunskap.

Mischa Billing och Pontus Silfverstolpe

Tid: Lördag 15 februari kl. 13:00 - 14:30

Meny

Förrätt
Kräftaladob med sparris och saffran. Lerpottasill med brynt smör. Tuppkam med grisfötter, kantareller och syrad majrova.
Vin: Dr L Riesling, Weingut Dr Loosen, Tyskland, Mosel-Saar-Ruwer

Palettrensare
Punsch a la Romaine

Varmrätt

Kokt anka med rostade betor och kål.
Vin: Beaujolais-Villages, Marc Dudet, Frankrike, Beaujolais

Dessert
Äggost med vinbär, hallon och blåbär.
Ekologisk och fairtrade kaffe/te från Johan & Nyström

Historiska lunchen

Det här är Historiska lunchen

Tidigare år har Pontus Silfverstolpe, antikexpert, och Håkan Larsson, vinexpert, varit Historiska lunchens värdar. Så här beskriver dem Historiska lunchen:

– Tanken med Historiska lunchen är att man ska få en upplevelse som man sent ska glömma! Vi har dukat upp långbord där man sitter i ”biosittning” så att alla ska kunna se och höra bra. Vi står på scen och berättar om maten, sederna, kulturen och de föremål som användes under måltiderna förr med hjälp av bilder och autentiska föremål som vi har lånat av Antikmässans utställare.

– Vi börjar i barocken på 1600-talet, både konsthistoriskt och i menyn, med avstamp i den kanske viktigaste historiska måltid som ägt rum för Sveriges del: fredsbanketten i Nürnberg 1649, som jag brukar säga varit inspirationskälla till Nobelmiddagen. Efter det passerar vi rokokon och går vidare till den gustavianska tiden, vilket sätter smakerna på varmrätten. När vi kommer till desserten är vi inne på 1800-talet.

Historiska lunchen

Därför ska du uppleva Historiska lunchen

– Förutom en underbart god lunch med passande viner, så är det intressant att få en större förståelse för mat, dryck och kulturen kring det dukade bordet, och även se hur det illustrerats i konsten. Har man inte historien med sig kan man ju egentligen inte förstå sin egen samtid. Det här är en sorts utbildning och bildning som alla har glädje och nytta av.

Fynda föremål från världens mest hållbara bransch

– Som bonus kan du direkt efter lunchen gå in på mässområdet och både titta på och köpa föremålen vi pratar om. Kanske en vinsil från 1800-talet, eller en snygg kanna till bag in box-vinet? Det är en unik möjlighet, och det samlas aldrig så mycket kunskap under ett och samma tak som på Antikmässan. Många av de man träffar är ju bäst i Sverige på sitt ämne och bjuder på sin kunskap helt gratis. Dessutom verkar vi i världens mest hållbara bransch, så jag skulle vilja säga att Antikmässan aldrig varit mer rätt i tiden!

Historiska lunchen