Ragnhild Godenius- den svenska studiokeramikens pionjär med Märta Holkers

Hitta oss på kartan

Konsthistoriker Märta Holkers berättar om Ragnhild Godenius- den svenska studiokeramikens pionjär

Ragnhild Godenius (1877 – 1966) föddes i Finland men flyttade 1907 till Stockholm där hon sedan levde återstoden av sitt liv. Hennes konstkeramik är kraftfull, expressiv och färgstark, bränd i egen brännugn och olik all annan keramik i Sverige under 1900-talets första decennier. Hon blev tidigt uppmärksammad för sitt personliga konstnärliga uttryck och hyllades i pressen, men likt många andra kvinnliga konstnärer har hennes namn med tiden fallit i glömska.

Märta Holkers är filosofie magister, konsthistoriker, kulturjournalist och författare med särskild inriktning på keramik och glas. Hon har medverkat i såväl dagstidningar som facktidskrifter samt gett ut ett flertal fackböcker, däribland Lisa Larson keramikerDen svenska målarkonstens historiaDe svenska antikviteternas historia samt Sven Erik Skawonius som formgivare i den svenska konstindustrin.

Per Myrehed är fotograf, utbildad vid Solna fotoskola. Verksam med egen studio i Stockholm. Särskild inriktning på måleri, skulptur, konsthantverk och antikviteter. Han har medverkat i en rad fackböcker och facktidskrifter, däribland Den svenska målarkonstens historia samt Antikvärlden. I samarbete med Märta Holkers har han också tagit bilderna till boken Sven Erik Skawonius som formgivare i den svenska konstindustrin.

Om boken
Ragnhild Godenius: Pionjär inom svensk studiokeramik är den första dokumentationen som kartlägger Godenius liv och gärning. Boken är rikt illustrerad med arbeten från såväl Sverige som Finland.

Arena Förlag

 

Stora scenen C24:44