Svenskt Tenn - 100 år

Hitta oss på kartan

Svenskt Tenn

Firma Svenskt Tenn fyller 100 år 2024 och det vill vi på Antikmässan självklart fira ordentligt! I samarbete med Jenny von Platen arrangerar vi därför en spektakulär och helt unik hyllningsutställning.

Historien om Firma Svenskt Tenn är framför allt en berättelse om svensk formgivning och design, men den handlar även om kvinnligt företagande i en tid då kvinnor nyligen hade fått rösträtt och om hur det var att leva och verka i Europa under krigstid.

Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson, var en framgångsrik företagare och en spännande formgivare. Hon inspirerades av konst och kultur från hela världen och presenterade föremål och inredningar på ett sätt som man inte hade gjort förut. Hennes framgångar berodde också på den österrikiske arkitekten Josef Frank som hon knöt till Svenskt Tenn 1934, och som med säker hand ritade eleganta möbler och färgstarka tygmönster. Tillsammans skapade de en egen stil som stod i en klass för sig, även internationellt. Och som dessutom var en vitamininjektion för det, vid den här tiden, försiktigt ljusa och svala svenska inredningsidealet.

Utställningen på årets Antikmässa är unik. Vi visar många äldre föremål, till exempel tidigt tenn från 1920- och 30-talen, ovanliga möbelmodeller och tygmönster. Här får du även uppleva Nationalmuseiskåpet och Liljevalchssoffan, två berömda möbler ritade av Josef Frank på 1930-talet. Merparten av de föremål som visas i utställningen har inte funnits i tillverkning på många år och kommer sällan ut på andrahandsmarknaden. De är lånade av utställare på Antikmässan, av privatpersoner och av Svenskt Tenn.

Missa inte chansen att uppleva Estrid Ericson och Josef Franks framgångssaga Svenskt Tenn på ett helt nytt sätt!

Läs mer här

C14:25