The Collector's Awards 2018 Några av vinnarna i The Collector's Awards 2018

Alla vinnare i The Collector's Awards 2018

Under torsdagskvällen, 15 februari, gick antikbranschens egen Oscarsgala av stapeln: The Collector's Awards. Sju priser delades ut till Årets antikhandlare, Årets samlare, Årets nydanare, Årets bok, Årets rookie, Årets monter och Årets dyrgrip.

Årets antikhandlare 2018: Jenny von Platen, Modern Form, Malmö

Motivering: "Säkert har inspirationen och kunskaperna kommit från mamma och även från tidigare led. Med säker blick för form och inredning och med nutidens intresse för svenska klassiker som Märta Måås och Svenskt Tenn har denna affär redan blivit ett känt inslag på antikmässor långt utanför hemstaden."

Hur länge har du haft din butik Modern Form i Malmö?
– I 17 år, lika många år som jag har varit med på Antikmässan. Det har alltid varit den viktigaste och bästa mässan!

Årets bok 2018:Swedish Grace – Svenska 20-talsklassiker” författare Gunnela Ivanov

Motivering: "Ett riktigt praktverk av om en relativt kort men viktig inriktning inom den svenska kulturhistorien. Gunnela Ivanov med medarbetare har gjort en fin sammanställning med över 600 bilder som sammanfattar denna speciella tidsepok på ett fantastiskt sätt och föredömligt illustrerad med fina bilder."

Varför ska man läsa din bok Gunnela?
– För att lära sig lite mer om den här spännande epoken som jag även har skrivit en avhandling om. Mycket av Stockholm är ju byggt på 20-talet, så vi har ”Swedish Grace” omkring oss hela tiden. Många kända byggnader är från epoken, som Konserthuset, Stadshuset och Tändstickspalatset."

Årets samlare 2018: Fredrik Åström

Motivering: "Det började med en lanthandel bredvid pappa Görans herrgård. Under åren byggdes ett litet imperium av historiska gårdar som skulle inredas med kulturföremål, Samtidigt utvecklades samlingarna av litografiska skyltar med näringsinnehåll och korkskruvar för att bara nämna några samlarområden."

Grattis Fredrik! Hur känns det?
– Det är förstås jättekul, speciellt som jag har besökt Antikmässan varje år ända sedan jag låg i barnvagn!

Var kan man se dina samlingar?
– På mina ställen Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Södertuna Slott i Gnesta, Gripsholms värdshus i Mariefred och Pelles Lusthus i Nyköping. Det är lite blandat överallt.

Årets nydanare 2018: Wanås Samtidskonst, Knisslinge

Motivering: "Under trettio år har de lockat många av världens främsta samtida konstnärer att ställa ut sin konst i parken som omger slottet med anor från 1400-talet. Wanås Konst har blivit ett av södra Sveriges självklara turistmål för konsten med restaurangen som måltidskonst på lokala råvaror. Vinnare är Marika Wachtmeister, Wanås Samtidskonst, Knisslinge."

Årets rookie 2018: På femte våningen, Rickard Jansson och Anna Ostrat

Motivering: "Det började med gammalt glas och porslin. Så blev det mer modern design. Och så blev det möbler. Lokalen på Svandammsvägen mittemot tunnelbanan fortsätter att vara Kransens vintagelokal nummer ett. En ny vintagebutik slår upp portarna. Läget är inte långt från Bukowskis market. Medlem i FAK och nu är det andra året på Antikmässan i Älvsjö."

Grattis Rickard! Hur länge har ni haft butiken?
– I snart ett år, men det är andra gången vi har en monter här på Antikmässan. Jag är duktig på glas och stengods, medan Anna är otroligt duktig på textilier och inredningsbiten.

Årets dyrgrip 2018: Ljuskrona, Hoffmans Antikhandel, Anders Hoffman

En ljuskrona av Hagatyp med gammal bindning. Svensk 1780-tal i kretsen av Rung. Blått stamglas och såväl förgyllda som försilvrade ringar och stänger med skulperade glasdekorer.

Intervju med Anders Hoffman »

Årets monter 2018: Sjöström Antik, Johan Sjöström

Motivering: "En självklar och välkomponerad monter av internationell klass där konsten ackompanjerar inredningen och tvärt om. Med starka enskilda karaktärer har vinnaren lyckats kombinera samtliga föremål till en inbjudande, inspirerande och säljande helhet. Glädjande är också att se hur årets vinnare, år efter år, intar en allt större del av mässlokalen. I år är störst bäst!"

Intervju med Johan Sjöström »

Intervjuerna gjordes direkt efter prisgalan den 15 februari 2018.

Alla nominerade till The Collector's Awards 2018

Årets antikhandlare
Jenny von Platen, Modern Form, Malmö
Christer Börjesson, Lysekil
Mikael Anjemark, Anjemarks Antikhandel, Göteborg

Årets bok
”Tyger vi minns – Frukt, barn och blomtyger” författare Sara Axtelius
”Swedish Grace – Svenska 20-talsklassiker” författare Gunnela Ivanov
”Karin Björquist – Formgivare på Gustavsberg” författare Karin Björquist

Årets nydanare
Wanås Samtidskonst, Knislinge
Livrustkammaren, Stockholm
Dusty Deco, Stockholm

Årets samlare
Johan Westin, klockor från 1600- och 1700-talen
Fredrik Åström, äger unika historiska bruksföremål som har i en lanthandel på Dufveholm
Anders Halldén, virtuell nordisk knivsamling