Alla vinnare i The Collector's Awards 2019

Stort grattis till alla vinnare och nominerade i The Collector's Awards 2019!

The Collector's Awards 2019

Vinnare av Årets antikhandlare
Giuseppe Wickström,  Wickströms antikhandel, Kyrkhult

Motivering: När man kommer in i hans monter på en antikmässa blir man alltid glad. Här blandas barock och rokoko med allmoge av högreståndsklass. Allt i originalskick och allt mycket prisvärt. Honnörsorden är orört, vackert och sällsynt.

Giuseppe Wickström har sedan 1995 drivit sin antikhandel där han, med en dåres envishet, hållit fast vid det svenska, genuina föremålsarvet från 1700- och 1800-talen. Detta utan att snegla på trender och att frestas att slinka in på branschens ”nypatinerade” irrvägar. Hans förmåga att nosa upp ovanliga och ursprungliga kulturföremål, hans positiva och pedagogiska personlighet gör det alltid till en högtidsstund att dyka in i hans spännande mässmontrar, där orörda Åkerbladsspeglar trängs med ovanliga allmogeföremål med äkta patina.

The Collector's Awards 2019

Vinnare av Årets samlare
Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow med Möbeldesignmuseum i Stockholm.

Motivering: Här kan man få se mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning, med 500 objekt pedagogiskt uppställda i långa rader ur deras privata samling. Under 40 års tid har paret, som tidigare drev designmöbelföretaget Materia, samlat dessa unika designmöbler.

Nystartade Möbeldesignmuseum med mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning visas i Frihamnen. Arkitekterna Sandin-Bülow låter exponera ca 500 objekt ur deras stora privata samling. Under ca 40 års tid har paret, som tidigare drev designmöbelföretaget Materia, samlat. Med åren har det blivit mer intensivt med samlandet. Ett av syftena med museet är att ge allmänheten en inblick i designhistorien men paret vill även att studenter inom arkitektur, hantverk och design skall kunna studera föremålen på nära håll, och liksom de redan yrkesverksamma skall kunna få inspiration. Museet är öppet för allmänheten och publiken får röra vid föremålen för att kunna studera hur de är uppbyggda.

The Collector's Awards 2019

Vinnare av Årets nydanare
Galleri Sebastian Schildt

Motivering: Sebastian Schildt är en av landets främsta guld och silversmeder som driver Sveriges viktigaste arena för modernt konsthantverk. Här visas många av morgondagens antikviteter i olika material och konstformer av såväl andra konstnärer som av honom själv. När Nationalmuseum återinvigdes fanns åtskilliga föremål utställda som förvärvats av galleriet på första parkett.

The Collector's Awards 2019

Vinnare av Årets bok
Ett liv med Matisse, Picasso och Christo. Producerad av Staffan Ahrenberg och redigerad av Carrie Pilto, med text av Monte Packham och bidrag av Daniel Birnbaum, Hans Ulrich Obrist och Simon de Pury med flera konstkännare.

Motivering: En fängslande och unik bok som kretsar kring Theodor Ahrenbergs fantastiska samlingar och liv. Ett fascinerande liv som innefattade många spännande möten med några av världens mest välkända konstnärer och deras alster. I denna rejäla bok får vi ta del av material bland annat i form av bilder som aldrig tidigare har publicerats. En bok för alla.
Staffan Ahrenbergs syster Enette Ahrenberg (t v), tog tillsammans med förläggaren Marie Arvinius (t h) emot priset på The Collector's Awards 2019.

The Collector's Awards 2019

Vinnare av Årets hederspris
Carl Jan Granqvist

Motivering: Årets hederspris går till en entreprenör av format. Han började en gång som antikhandlare, återskapade ett helt samhälle med gästgiveri i Grythyttan, grundlade vinkällaren Grappe dÓr, inköpte Måltidens Hus och gjorde Saxå Herrgård till ett bebott museum för antikälskare. Han heter Carl Jan Granqvist.

The Collector's Awards 2019

Vinnare av Årets monter
Domino Antik

Motivering: Efter att ha varit borta från antikmässan i 10 år måste man nog säga att detta är en helt lysande comeback. Vi vill gratulera till en monter som drar till sig vår fulla uppmärksamhet och väcker alla våra köplustar. Endast vårljuset kan mäta sig med Domino Antik, som sprakar likt Månabas Alfa, Star Wars och Star Trek på en gång!

Vinnare av Årets dyrgrip [uppdatering: 2019 års dyrgrip visade sig vara en förfalskning]
Salongsbord av Uno Åhrén skapat för den svenska moderna boudoiren på Parisutställningen Arts Decoratifs 1925. Finns hos Stockholmmodern C07:19.

Nominerad till Årets dyrgrip
Bordspendyl av Gammal Klitt porfyr från Älvdalen med urtavla märkt Wilhelm Pauli och dekorerad med egyptiserande bronser. Finns hos Thunér Antikhandel C07:19.

Nominerad till Årets dyrgrip
Ymnighetshorn i silver av A.G. Dufva, skapad för Stockholmsutställningen 1897. Finns hos Kurt Ribbhagen C06:41.

Samtliga nominerade till: Årets antikhandlare

Göran Björnberg, Fröjel retro & design
Har bevisat att det omöjliga är möjligt – att det går att bygga upp en framgångsrik försäljningskanal för 1900-talets design på en ö i Östersjön. Förutom på Gotland ses han på antikmässor.

Roberth Winterhagen, Winterhagen antik
Har genom målmedvetet arbete skapat en av Sveriges mest moderna och inspirerande antik- och inredningsbutiker med en internationell flair på Roslagsgatan i Stockholm.

Giuseppe Wickström, Wickströms Antikhandel
Har sedan 1995 drivit sin antikhandel i Kyrkhult, där han envist hållit fast vid det svenska, genuina föremålsarvet från 1700- och 1800-talen.

Årets antikhandlare är en affär som genom sin presentation, sitt sortiment, sin verksamhet, innehavarens kunskap eller affärens service är något utöver det vanliga.

Samtliga nominerade till: Årets bok

Swedish Modern
En djupdykning i den svenska modernismen, av Hedvig Hedqvist och Christian Björk. Ett praktverk som säkert tilltalar såväl initierade som nybörjare.

Ett liv med Matisse, Picasso och Christo
En fängslande bok som kretsar kring Theodor Ahrenbergs fantastiska samlingar, med texter av Staffan Ahrenberg och flera konstkännare.

Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko
En genuin bok av Bosse Yman och Jon Suul, där den färgsprakande härjedalsrokokon får komma till tals med Jöns Ljungberg som nav.

Årets bok är en bok om konst och eller antikviteter som ger en intressant och inträngande belysning av ett avgränsat ämne och därför är av särskild betydelse.

Samtliga nominerade till: Årets förnyare

Designpodden
På ett lättsamt och initierat sätt sprider Sanna Lönngren och Andreas Zätterqvist kunskap och information om skandinavisk 1900-talsdesign.

Galleri Sebastian Schildt
En av landets främsta silversmeder som driver Sveriges viktigaste arena för modernt konsthantverk. Här visas många av morgondagens antikviteter.

Nationalmuseum, Stockholm
Med plats för dubbelt så många besökare, öppna ytor och nya vyer över staden uppvisar man en samling i världsklass i de färgstarka salarna.

Årets förnyare är en person eller ett företag som genom sina insatser på senare tid har tillfört konst- eller antikmarknaden något alldeles speciellt eller nydanande.

Samtliga nominerade till: Årets samlare

Karin von Schenck och Sparrismuseet
Vid sidan av sin sparrisodling på Österlen har Karin von Schenck samlat allt som har med sparris att göra och skapat ett sparrismuseum.

Claes Moser och Villa Akleja i Vaxholm
Claes Moser har i många år samlat verk av J.A.G. Acke. Nu finns hela samlingen på cirka 150 verk i Ackes tidigare hem, Villa Akleja.

Möbeldesignmuseum i Stockholm
Mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning. Arkitekterna Sandin-Bülow visar ca 500 objekt ur sin privata samling.

Årets samlare är en person som stått för något speciellt i sitt samlande av konst, antikviteter, design eller vintageföremål.