Vinnare The Collector's Awards
Samtliga vinnare i Collector's Award 2023

De tog emot pris på The Collector's Awards 2023

Vinnarna i The Collector’s Awards 2023 – ett av antikbranschens mest prestigefyllda pris har offentliggjorts. Priset är instiftat av Antikmässan i samarbete med The Collector’s Hotels och tidningen Gods & Gårdar.

Almunge Konst och Antik - Årets Konst- & Antikhandlare

Vinnare av Årets antikhandlare
Almunge Konst och Antik, Uppsala

Motivering:
Här på Antikmässan står de i en liten diskret monter, men deras verksamhet omspänner inte bara konst av kända och okända konstnärer, utan allmoge, personlig stil som vi knappt sett sedan Bengt Janson. Årets antikhandlare är Almunge Konst och Antik. 

Peter Winell - Årets Samlare. 

Vinnare av Årets samlare
Peter Winell, Uppsala

Motivering:
Han har en förkärlek till de rena formerna, de raka linjerna och den eleganta dekoren som uttrycktes i funktionalismen som för den breda publiken lanserades på Stockholmsutställningen 1930. Årets samlare är Peter Winell från Uppsala.

Scandinavian Design 101 med Andreas Zätterqvist och Sanna Lönngren - Årets Nydanare 

Vinnare av Årets nydanare
Scandinavian Design 101 med Andreas Zätterqvist och Sanna Lönngren

Motivering:
Den dynamiska duon har blivit kända för deras lustfyllda och folkbildande filmer om skandinavisk formgivning från 1900-talet på YouTube och Instagram.

Christian Björk - Vinnare av Årets bok. 

Vinnare av Årets bok
Otto Schultz Möbler och inredningar 1910-1950

Motivering:
Den här boken handlar om en av Göteborgs främsta gestalter inom möbelhistorien. Alla minns affären Boet som under ett halvt århundrande var en ledande plats för möbler och inredningar. Nu i boken om Otto Schultz 1910–1950 av Christian Björk, Erika Geiger Ohlin och Anders Nord.

AntikWest - Årets raritet 

Vinnare av Årets raritet
Björn Gremner, AntikWest, Göteborg

Motivering:
Årets raritet är en ostindisk tekanna i porslin från 1700-talet, transporterad av ostindiska kompaniet till Sverige och försedd med en silvermontering i Stockholm daterad 1787. I ett alldeles utmärkt skick hos Antik Wast och Björn Gremner i Göteborg   

 Fredrik Knutsson - Årets monter

Vinnare av Årets monter
Knutssons Antik & Konsthandel

Motivering:
Årets bästa monter på Antikmässan har i år bytt namn till Årets bästa monterskåp. I detta skattkammarskåp hittar man de mest fantastiska antikviteter ända sedan 1400-talet. Man måste resa till TEFAF Maastricht för att se något liknande. 

 

Ursula och Lars Sjöberg - Årets Hederspris

Vinnare av Årets hederspris
Ursula och Lars Sjöberg

Motivering:
Vid några enstaka tillfällen delar Collector’s Award ut sitt hederspris till en person som har gjort en särskild insats för antikviteter och kulturen. På så vis har vi hyllat viktiga personer som Gunnar Bengtsson, Sven Harry Karlsson och Carl-Jan Granqvist. I år vill vi hylla inte bara en utan två personer som på ett enastående sätt har gjort bestående insatser för konst antikviteter och inte minst byggnadsvård. Årets hederspris går till äkta paret Ulrika och Lars Sjöberg.