ARKIV 2020
Samlarens prisade utställning

Samlarens Café på Antikmässan är ett återkommande inslag där fjolårets vinnare av The Collector's Awards i kategorin Årets Samlare får det prestigefyllda uppdraget att skapa en utställning med sin samling på Antikmässan. Den 13-16 februari är det Kersti Sandin och Lars Bülows tur med sitt Möbeldesignmuseum i Frihamnen i Stockholm, efter att ha vunnit titeln Årets Samlare 2019.

Med följande motivering vann designparet Kersti Sandin och Lars Bülow Årets Samlare 2019:

"Här kan man få se mer än ett sekel av svensk och internationell möbelformgivning, med 500 objekt pedagogiskt uppställda i långa rader ur deras privata samling. Under 40 års tid har paret, som tidigare drev designmöbelföretaget Materia, samlat dessa unika designmöbler."

Lars Bülow och Lars Bülow
Lars Bülow och Kersti Sandin gläds åt utmärkelsen Årets Samlare som de under högtidliga former fick ta emot under The Collector's Awards på Antikmässan 2019.

800 föremål av 300 designers

Möbeldesignmuseet öppnades i februari 2018 och samlingen innehåller idag cirka 800 olika designmöbler formgivna av 300 designers. Ett besök bjuder på en vandring som kan vara i flera timmar genom möbelhistorien från slutet av 1800-talet fram till idag. Här finns formgivning från modernismen, 1940- och 1950-talens funktionalism, 80-talets individualism och från dagens unga och miljömedvetna formgivare.

Utställning på Antikmässan

På Antikmässan i februari bjuder Kersti Sandin och Lars Bülow på ett smakprov av deras prisade utställning när de skapar Samlarens Café. Det blir ett tillfälle för besökarna att få en inblick i designhistorien. Dessutom vill paret Sandin-Bülow med sitt museum ge studenter från design-, arkitekt- och hantverksutbildningar möjlighet att studera föremålen på nära håll och bli inspirerade.

– Vi tycker om att jobba med ungdomar och vill att museet ska vara en mötesplats för möbelstudier, för studenter och för branschen, säger Lars Bülow.

Kersti Sandin och Lars Bülow är möbel- och inredningsarkitekter som formgivit möbler under 40 år och möblerat en stor del av det offentliga Sverige med stolar, fåtöljer och bord för arbetsplatser och offentliga miljöer. Deras privata samling, som de byggt upp under dessa fyra decennier, utgör idag Möbeldesignmuseum.

Efter att ha träffats på Konstfack på 1970-talet startade Kersti Sandin och Lars Bülow sin första gemensamma verksamhet i firman Sandin & Bülow och 1992 möbelföretaget Materia.

Möbeldesignmuseet ligger i Frihamnen i Stockholm, Magasin 6, och har alltid en temautställning på gång. Den 12 oktober 2019 öppnade utställningen Female Traces och pågår till och med 1 mars 2020. Museet har öppet lördagar och söndagar 11-17.
Läs mer om Möbeldesignmuseum »

The Collector's Awards är antikbranschens egen Oscarsgala som har i syfte att främja konst- och antikbranschen. Varje år arrangeras galan med middag, prisutdelning och underhållning i samband med Antikmässan där antikbranschens stjärnor hyllas.
Läs mer om The Collector's Awards »

Samlarens utvalda favoriter

Lars Bülow berättar om fyra utvalda favoriter i Samlarens Café.

Se favoriterna här ➔